Naar hoofdnavigatieNaar andere shop
NAAR HET OVERZICHT

Karafferen of decanteren:
wat is het verschil?

Je hebt vast al eens wijn uit een karaf in plaats van uit een fles gedronken. Dat heeft vaak een esthetische reden, maar soms wordt het gedaan voor de smaak. Aan de ene kant heb je karafferen, aan de andere kant decanteren. Maar wat is het verschil? Een woordje uitleg is op zijn plaats, met enkele wijnen als voorbeeld.

Karafferen

Karafferen doen je eventjes voor je de wijn proeft, zonder hem te decanteren of te lang te laten ademen in de karaf. Je doet het omdat het mooi oogt, of omdat je met een jonge wijn te maken hebt. Door de extra zuurstof worden de aroma’s voller en complexer, en de tannines wat zachter.

Decanteren

Een wijn decanteren betekent dat je de wijn in een karaf giet om hem te scheiden van het bezinksel op de bodem van de fles. De meeste wijnen zijn gefilterd en hoeven dus niet gedecanteerd te worden. Het is wel nuttig voor wijnen op leeftijd en grote jaargangen die meerdere jaren in de kelder hebben doorgebracht.

Door de techniek ontdoe je de wijn van onzuiverheden en schud je hem zachtjes wakker. Zo is hij in optimale staat om te proeven. Het gaat dus niet over het luchten van de wijn, ook al gebeurt dat ook met een karaf.

Hoe doe je dat dan juist, decanteren? Traag en precies zijn sleutelbegrippen. Giet de wijn langzaam in de karaf en stop op tijd zodat je geen bezinksel mee hebt.

 

Bij welke wijnen?

Meestal zijn het rode wijnen die baat hebben bij decanteren of karafferen. Het kan ook bij witte wijn, zeker als ze een malolactische gisting hebben doorgemaakt, wat vaak voor minder aangename boter- of melkaroma’s zorgt.

Is er geen bezinksel in de fles? Dan is decanteren niet nodig. Karafferen is dan nog altijd een optie als je de aroma’s beter wil ontdekken. 

Meursault A.O.P. ‘Vieilles Vignes’ 2020
Domaine Denis Carré

Deze meursault verdient een klein uurtje zuurstof voor je proeft. Hij ontwikkelt zich dan verder tijdens de degustatie. Geniet van zijn verfijnde, diepe en elegante boeket met een fijn gegrilde houttoets, witte bloemetjes, oranjebloesem, witte perzik en citroenzeste. De smaak is heel compleet, met een vettig kantje zonder zwaar aan te voelen. Je proeft ook frisse toetsen van citroen, verse boter en de terugkeer van zeste en oranjebloesem.

Meer over de wijn

Château Lynch-Moussas 2017
Grand Cru Classé
A.O.P. Pauillac

In tegenstelling tot de 2020, hoeft de 2017 van Lynch-Moussas niet meer in een karaf. Hij is op-en-top evenwichtig en zijn tannines zijn mooi afgerond. Laat de formaliteiten achterwege en geniet meteen van zijn verfijnde aroma’s: zoete kruiden, fruit, (ceder)hout en tabak. De elegante smaak vindt het perfecte evenwicht tussen fruit, kruiden en hout.

Meer over de wijn

Château Lynch-Moussas 2020
Grand Cru Classé
A.O.P. Pauillac

Deze 2020 is nog maar net uit. Hij heeft nog de typische tannines van een jonge cabernet uit Pauillac. De smaak is al vrij verfijnd, maar heeft baat bij een halfuur tot een uur in een karaf, op een frisse plaats. Laat hem niet opnieuw op kamertemperatuur komen, want dan verlies je de frisse zuren die deze rode wijn zo aangenaam maken.   

Meer over de wijn

Rodeio Reserva 2017
D.O. Dão
Portugal

Deze 2017 heeft toch nog een jong karakter en is daardoor een mooi voorbeeld van een wijn die je door zijn felle tannines, frisheid en zuren best even karaffeert. Geef ‘m dus een goeie dosis zuurstof door hem over te gieten in een karaf. Na een halfuurtje krijg je een gulle wijn met frisfruitige toetsen.

Meer over de wijn

Sorteer op