Naar hoofdnavigatieNaar andere shop
NAAR HET OVERZICHT

Wijnland Australië
zet grote stappen

Australië heeft pas de laatste 30 jaar aansluiting gevonden met andere grote wijnlanden. Er worden nochtans al sinds de 18de eeuw wijnen gemaakt. Aankoper Philippe geeft een woordje uitleg en stelt je 3 iconische ambassadeurs voor van een wijnland in bloei.

Engelse roots

De Australische wijntraditie is natuurlijk niet zo oud en rijk als die van Europa. Het begint allemaal in de jaren 1770. De Britse ontdekkingsreiziger James Cook trekt naar het oosten van het continent en geeft de regio de naam New South Wales. Enkele kolonisten met kennis over de verkoop en consumptie van wijn, planten de eerste wijngaarden aan.

In 1822 wint een Australische wijn een zilveren medaille op een belangrijk concours in Londen. Het bekroonde Penfold’s Grange groeit onder leiding van Engelse kolonisten uit tot een van de belangrijkste spelers in het land.

Een piramide met 4 kwaliteitsniveaus

  • Onderaan de piramide bevinden zich de ‘multi district blends’ met South Australia, South Eastern Australia of gewoon Australië als herkomstbenaming. De druiven kunnen afkomstig zijn van wijngaarden die 30 tot 3.000 (!) km uit elkaar liggen.
  • Een niveau hoger staan de regionale wijnen. De druiven komen uit een geografisch afgebakende zone met een karakteristieke bodem en vrij uniform klimaat. Denk maar aan Clare Valley, Hunter Valley of Tasmanië.
  • De domeinwijnen vormen samen het volgende niveau. Meer dan de helft van de Australische wijnmakers zijn kleine of middelgrote ondernemingen die hun eigen druiven telen. Geen leveranciers, geen aangekochte druiven.
  • Aan de top: de wijnen uit een ‘single vineyard’. Wijnen van één enkel perceel zijn zeldzaam in Australië. Vaak staat het niet eens vermeld op het etiket.

Hardy's HRB ‘D681’ Cabernet Sauvignon 2017
Yarra Valley & Pemberton - Australië

Het huis Hardy’s selecteert alleen de beste druiven van cabernet sauvignon uit heel Australië. Voor deze 2017 komen ze uit Yarra Valley en Pemberton, regio’s die 3.000 km uit elkaar liggen. Maar de moeite loont, want het is een verdomd verfijnde wijn geworden.

Meer over de wijn

Leconfield Cabernet Sauvignon 2018
Coonawarra – Australië

Een cabernet sauvignon pur sang van het terroir Terra Rossa in de regio Coonawarra. De bodem heeft er de typische rode kleur van ijzeroxide. De wijn is verfijnd en authentiek, anders dan bepaalde Australische clichéwijnen. Boven op de magnifieke houttoets proef je zelfs een beetje truffel, de stempel van een uitzonderlijk terroir.

Meer over de wijn

Richard Hamilton ‘Hut Block’ Cabernet Sauvignon 2018
McLaren Vale - Australië

Richard Hamilton is de naam van de pionier die het domein in 1837 oprichtte, én die van de man die nu aan het roer staat (de 5de generatie). Zijn 2018 brengt ode aan een rijke geschiedenis: een bijzonder gulle en verfijnde wijn met toetsen van zwart fruit en een streepje hout.

Meer over de wijn

Richard Hamilton ‘Colton's’ G.S.M. 2019
McLaren Vale - Australië

De druiven voor deze wijn komen van slechts twee percelen van het domein in de prestigieuze McLaren Vale. De blend van grenache, syrah en mourvèdre (GSM) zorgt in 2019 voor originele aroma’s (kaneel, kruidnagel) en een kruidig zoete toets in de mond.

Meer over de wijn

Richard Hamilton ‘Centurion’ 127 Year Old Vine Shiraz 2019
McLaren Vale – Australië

Nog overtuiging nodig? Dit is een gouden zaak. Nog een wijn van het huis Hamilton, gemaakt met druiven van 127 (!) jaar oude wijnstokken. Het genieten start al bij het complexe en diepe boeket, maar de soepele smaak doet er nog een schepje bovenop. Even goed als de grootste flessen uit Frankrijk of Italië.

Meer over de wijn

Sorteer op