Naar hoofdnavigatieNaar andere shop
NAAR HET OVERZICHT

De gezegende wijnen
van Châteauneuf-du-Pape

Over de bekendste appellatie van de Rhône is al veel inkt gevloeid. De wijnen van Châteauneuf-du-Pape zijn zo indrukwekkend dat superlatieven tekortkomen. Maar hoe verklaren we dat succes?

Châteauneuf heeft veel te danken aan de uitstekende bodem en de beroemde ‘galets’ (dikke ovale rolkeien) die over zijn wijngaarden uitgespreid liggen. De Rhônegletsjer heeft ze er miljoenen jaren geleden achtergelaten, soms in lagen van wel 2 meter dik.

Die rolkeien zijn een godsgeschenk voor de wijnstokken. Ze nemen de hitte van de overvloedige zonuren op. ’s Nachts komt al die warmte weer vrij. Bovendien zorgt de dikke steenlaag voor een perfecte afwatering. De stokken staan dus altijd droog en hebben het altijd lekker warm: ideaal voor een constante, volle rijping.    

Nog een troef van formaat: de gepassioneerde wijnmakers. Na een bloeiperiode onder de pausen krijgt Châteauneuf het moeilijk. Aanhoudende politieke onrust, oorlog én druifluis zorgen voor een totale ravage in 1865. Veel wijnboeren stoppen definitief en kiezen voor fruitbomen.

Het herstel volgt langzaam. De châteauneufs krijgen eerst een nieuwe kans als versterkende wijnen om bij bourgognes te gieten. Langzaam stijgt hun kwaliteit en in de jaren 1920 volgt de volledige terugkeer van Châteauneuf. Onder impuls van getalenteerde wijnbouwers beginnen de wijnen aan een steile klim, tot het immense succes en prestige van vandaag.  

Waarom Châteauneuf ‘du Pape’ ?

Door de godsdienstoorlogen in Rome wordt paus Clemens V in 1309 verdreven naar het Palais des Papes in Avignon. Zijn opvolger, Johannes XXII, ruilt Avignon in voor een gigantische zomerresidentie die hij in Châteauneuf laat bouwen: het Châteauneuf-du-Pape, al zou het die naam pas voor het eerst in de 19de eeuw krijgen. De paus en zijn hofhouding houden duidelijk van de mooiere dingen des levens en de wijnen van Châteauneuf worden een veelgevraagde lekkernij.

 

De druiven

Traditioneel zijn in Châteauneuf 13 druivensoorten toegestaan. De voornaamste zijn grenache, syrah en mourvèdre (GSM). Ze worden voornamelijk aangevuld met cinsault, muscardin, counoise, clairette en bourboulenc. Minder frequent zijn de roussanne, picpoul, terret noir, vaccarèse en picardan. De meeste domeinen hebben toch 6 à 8 soorten in hun wijngaarden staan.

Château La Genestière ‘Cuvée Raphaël’ 2019
A.O.P. Châteauneuf-du-Pape

Veel mensen vinden Châteauneuf-wijnen vaak te stevig, maar deze 2019 is net heel charmant en elegant door de goede zorgen van de wijnmaker. De druiven groeien op een bodem van klei en kalk met de typische rolkeien. Na de manuele pluk volgt een zorgvuldige selectie. De rijping in foeders en barriques draagt ook bij aan de finesse.

Meer over de wijn

Clos Saint Michel 2019
A.O.P. Châteauneuf-du-Pape

Olivier en Franck Mousset halen het maximum uit de natuurlijke rijkdom van hun terroir. Dat doen ze op een milieubewuste manier. Met het typische GSM-trio (grenache, syrah en mourvèdre) maken ze een wijn die fruitig is tot in de lange finale.

Meer over de wijn

Château Mont-Redon 2019
A.O.P. Châteauneuf-du-Pape

De 2.000 jaar oude wijngaard Mont-Redon staat aan de voet van de gelijknamige berg. Heel die tijd weert hij zich kranig tegen de mistral. Henri Plantin erft het domein in 1923. Zonder aarzelen herschikt hij de wijngaarden en plant hij nieuwe percelen aan. De 4de generatie is al even gepassioneerd en maakt nog steeds karakterwijnen naar de ziel van het terroir.

Meer over de wijn

Château La Genestière ‘Cuvée Raphaël’ 2020
A.O.P. Châteauneuf-du-Pape

Ook op vlak van witte wijn verricht La Genestière heerlijk precisiewerk. Een smaakvolle, gastronomische wijn, dat is deze assemblage van grenache, roussanne, clairette, bourboulenc en picpoul. 

Meer over de wijn

Sorteer op