Naar hoofdnavigatieNaar andere shop
RETOUR AU RÉCAPITULATIF

Montalcino
en de iconische brunello

Brunello di Montalcino D.O.C.G. is een van de beroemdste en meest begeerde wijnen van Italië. De reden? Zijn eeuwenoude reputatie als verfijnde wijn met een enorm bewaarpotentieel. Op naar het prachtige Toscaanse dorpje Montalcino voor een nadere kennismaking.

Brunello komt oorspronkelijk uit de glooiende heuvels rond Montalcino. Het pittoreske wijndorp in het zuiden van Toscane maakt deel uit van alle toeristische wijnroutes in de streek. De wijngaarden worden verwend door de vele zonuren en krijgen weinig neerslag te verduren.

De sangiovese grosso, die iedereen hier ‘brunello’ (de kleine bruine) noemt, is de enige toegelaten druif. De wijn wordt gemaakt met de beste druiven van de oudste wijnstokken van de beste percelen rond Montalcino.

Hij rust verplicht 4,5 jaar in de kelder, waarvan minstens 24 maanden op hout en 4 maanden in de fles. Vandaar de verfijnde kruidigheid, het magnifieke boeket en de krachtige, lang aanhoudende smaak. De meeste brunello’s kunnen bovendien 10 tot 20 jaar vergeten worden in je kelder.

Brunello en brunello riserva

Met zijn D.O.C.G.-classificatie staat de appellatie al aan de top van de Italiaanse rangschikking. Toch is er nog een superieure versie, de Brunello di Montalcino D.O.C.G. Riserva.

Het verschil? De riserva moet 5,5 jaar in de kelder blijven, waarvan 48 maanden op hout. Dat kunnen kleine barriques zijn of grote foeders van Slavonische eik.

De wijn is dus nog een tikkeltje rijker en complexer en heeft nog subtielere houtaroma’s. En afhankelijk van de stijl van de rijping ligt het bewaarpotentieel hoger.

Brunello di Montalcino D.O.C.G. 2015
Marchesato degli Aleramici
Toscana - Italië

Deze sangiovese heeft een verfijnde stijl, mooi kruidige impressies en een schitterende lengte. Hij geeft al blijk van wat evolutie in het boeket: tabak, kersenpit, kers op alcohol en houtkruiden. Die kruiden keren terug in de smaak, samen met een streepje rood fruit.

Meer over de wijn

Brunello di Montalcino D.O.C.G. 2016
Tenuta La Fuga - Ambrogio e Giovanni Folonari
Toscana - Italië

Ander huis, andere stijl: deze wijn onderscheidt zicht met rijke houttoetsen van chocolade (praliné) en geuren van leer in het boeket. De krachtige én elegante smaak houdt lang aan.

Meer over de wijn

Brunello di Montalcino D.O.C.G. Riserva 2013
Marchesato degli Aleramici
Toscana - Italië

Een uiterst elegante riserva met subtiele houtkruiden en toetsen van kers op alcohol. De tannines hebben de tijd gehad om perfect soepel te worden en de wijn wordt lekker zacht in de lange finale.

Meer over de wijn

Brunello di Montalcino D.O.C.G. Riserva 'Le Due Sorelle' 2015Beperkte voorraad
Tenuta La Fuga
Toscana – Italië

Bij deze verfijnde en krachtige riserva 2015 ligt de nadruk op toetsen van pruim en konfijt. De heerlijke tannines versterken de structuur van de wijn tot in de lange finale.

Meer over de wijn

Sorteer op