Naar hoofdnavigatieNaar andere shop
Naar het overzicht

Van qvevri tot tinaja: amfoorwijnen in mensentaal

Mocht er een teletijdmachine bestaan, dan vlogen we terug naar het prille begin van wijnmaken. Toen er van appellaties nog geen sprake was en witte wijn hetzelfde procedé volgde als rode wijn. En toen wijn nog gistte, rijpte en bewaard werd in kruiken van gebakken aarde. We lichten het wat en waarom van dergelijke amforen kort toe en laten je proeven van een stukje geschiedenis.

6.000 jaar terug in de tijd

Moderne wijnmakers gebruiken steeds vaker amforen om hun wijnen te laten rijpen. Een modeverschijnsel? Niet echt, want kleipotten werden al voor onze jaartelling gebruikt in het antieke Griekenland. Vooral waar het huidige Georgië ligt werden de zogenaamde qvevri veelvuldig gebruikt. De eivormige kleipotten werden ingegraven met enkel de mond van de kruik boven de grond. Ze kregen vanbinnen een beschermlaag van bijenwas. Vandaag wordt daar vaak wijnsteen voor gebruikt.

Inox, hout of klei?

Elk materiaal heeft zijn eigenheid en specifieke voordelen: 

  • Inox tanks zijn hermetisch afgesloten en geven geen smaak af.
  • Houten vaten zijn poreus, waardoor de wijn in contact komt met zuurstof. Dat verfijnt de wijn en doet de wijn evolueren. Afhankelijk van de toastgraad van de ton, krijg je gerookte toetsen of aroma’s van vanille, kokosnoot …
  • De poreuze klei van een amfoor is de gulden middenweg: de wijn kan ademen, maar de klei heeft geen invloed op de aroma’s.

Nu in promo: 3 amfoorwijnen

Chasselas Outrevin 2020 BIO
A.O.P. Alsace
Domaine Albert Mann
(art. 392798)

  • Lekker bij rijke visgerechten of gevogelte (parelhoen in roomsaus).
  • Uitnodigend boeket van geel fruit, kamille, hazelnoot en een zweem van karamel.
  • Volle aanzet, fris middenstuk met mineraliteit en een finale met geel en exotisch fruit.

Two Rivers ‘Saint Maur’ Sauvignon Blanc 2020
Marlborough
Nieuw-Zeeland
(art. 322508)

  • Lekker bij vis à la meunière, kalfsblanquette of geitenkazen.
  • Breed en complex boeket met specerijen, gedroogde mango, een vleugje honing, wat saffraan en Poire Williams.
  • Verrassende, stevige smaak met een fijne textuur. Toetsen van peer, frangipane en een plezant bittertje van citrus in de finale.
  • Weetje: deze ‘Saint Maur’ is een echte meditatiewijn die zich beter laat lezen na het karafferen.

Domaine Les Évigneaux 2019
A.O.P. Rasteau
(art. 322040)

  • Lekker bij rood vlees of stoofpotjes.
  • Intense neus van blauwe pruim, viooltjes, braambessenconfituur en wat vanille.
  • Sappige, vlezige aanzet, middenstuk vol rijp zwart fruit en een kleine leertoets, krachtige, lange afdronk.
  • Weetje: deze wijn rijpte deels op hout en deels op amforen.

Sorteer op