Naar hoofdnavigatieNaar andere shop
Naar het overzicht

Italië in bloei: roadtrip door de laars

Al decennialang vinden toeristen van over heel de wereld hun weg naar Italië. Het is het paradijs op aarde voor liefhebbers van kunst, cultuur en lekker eten. Maar ook als wijnland is het anno 2023 weer helemaal hip & happening. Zowel de kritische wijnkenner als de nieuwsgierige liefhebber grijpt dankzij de grote diversiteit aan druiven en wijnstijlen steeds vaker naar een fles Italiaanse nectar. Hoog tijd om nog eens poolshoogte te nemen. Andiamo!

Nu in promo: 4 Italiaanse kleppers

Startpunt: Alto Adige

Zo’n 100 km ten zuiden van de hallucinante Brennerpas houden we voor een 1ste keer halt bij Tenuta J. Hofstätter. Een familiebedrijf waar de 5de generatie momenteel de plak zwaait. In het bergachtige klimaat van Alto Adige (Zuid-Tirol) profiteren de druiven ’s nachts van de koele temperaturen om hun frisse zuren en aroma’s te behouden. Het zijn dit soort levendige wijnen waar je bij de 1ste lentezon graag naar teruggrijpt.

Vigneti delle Dolomiti D.O.C. Pinot Grigio 2021
J. Hofstätter
Trentino – Alto Adige
(art. 322276)

  • Lekker bij aperitiefhapjes of pasta met vis.
  • Boeket van citrus, perzik en meloen.
  • Sappige, fruitige smaak met frisse zuren.

1ste tussenstop: Verona

Vanuit Alto Adige zakken we parallel met het Gardameer tot in Verona. Na een blitzbezoek aan het balkon van Romeo en Julia, rijden we nog even verder tot bij Azienda Giannitessari. Een absolute referentie in Veneto. Het bewijs? 14 keer bekroond met Tre Bicchieri, de hoogste erkenning van de gerenommeerde Italiaanse wijngids Gambero Rosso.

Veneto I.G.T. Pinot Noir 2021
Giannitessari
Veneto
(art. 470291)

  • Lekker bij gevogelte of gegrilde vis.
  • Verfijnde aroma’s van rijp rood fruit.
  • Fruitige smaak met toetsen van vanille en potloodslijpsel, en evenwichtige, goed aanwezige tannines.
  • Weetje: hoewel we ons nog steeds in een koelere regio bevinden, heeft pinot noir hier iets meer rijpheid dan in Bourgogne.

2de tussenstop: Toscane

Een flink stuk naar het zuiden passeren we Firenze en Sienna op weg naar de wijngaarden van San Luciano in Toscane. Voel je de zon al door de cipressen heen op je gezicht schijnen? Zalig. Deze romantische wijnplek is een must op onze rondreis door de laars.

Toscana I.G.T. ‘Luna di Monte’ 2020
San Luciano
Toscana
(art. 470421)

  • Lekker bij antipasti, (pasta met) vis of vegetarische gerechten.
  • In de neus domineren fruit en bloemen.
  • De smaak is sappig en fris, heeft een speels bittertje en toetsen van sinaasappel en pompelmoes.

Eindhalte: Umbria

Op een boogscheut van San Luciano ligt de appellatie Trasimeno. Deze relatief onbekende D.O.C. bevindt zich in Umbria, het groene hart van Italië. We werden aangenaam verrast door de inheemse druivensoort gamay del trasimeno. Die heeft trouwens niets te maken met gamay uit Beaujolais, maar is verrassend genoeg wel verwant aan de grenache.

Trasimeno D.O.C. Riserva ‘C’Osa’ Gamay del Trasimeno 2017
Madrevite
Umbria
(art. 470396)

  • Lekker bij lauwwarme tagliata.
  • Het boeket bulkt van het rode fruit (aardbei, kers) en bosbes, aangevuld met kruidigheid en florale toetsen.
  • Je proeft al wat evolutie, maar de frisse zuren zijn nog steeds aanwezig. Verder opnieuw veel rood fruit met toetsen van pure chocolade en een zweem van tabak. Perfect op dronk!

Sorteer op