Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Onder € 12: verborgen parel uit de Loire

De appellatie Touraine Chenonceaux is een van de jongste in de Loire. Aan beide kanten van de Cher-rivier liggen de 27 gemeentes die de appellatie vormen, goed voor zo’n 110 ha wijngaard. We zetten koers naar deze kleine hotspot binnen de uitgestrekte appellatie Touraine.

De appellatie Touraine Chenonceaux, die in 2011 in het leven geroepen is, biedt karakterwijnen met een straffe prijs-plezierverhouding. De wijnstokken groeien op bodems die rijk zijn aan kalk, vuursteenklei en ‘perruche’ (kiezelhoudende stenen die typisch zijn voor de Loire).

In wit is het sauvignon blanc die de broek draagt. Wat rood betreft deelt cabernet franc zijn ereplaats met cot. Die laatste is een historische druif die de regio domineerde voor de komst van phylloxera en levert wijnen met de nadruk op zwart en rood fruit, en zachte tannines. Rode blends moeten in Chenonceaux uit minstens 50 % cot of 35 % cabernet franc bestaan. 

Knoop het in je oren: het is een jonge appellatie die het ommetje waard is. Laat deze verborgen parel niet zomaar links liggen.


Touraine Chenonceaux A.O.P.
Domaine de la Rochette 2020
(art. 322352)

Deze sauvignon blanc geurt naar mandarijn, honing en een subtiele mineraliteit (kalk). In de levendige aanzet staan cassis, palm en wit fruit centraal. In het middenstuk komt de honing terug, aangevuld met toetsen van sinaasappel, wat floraliteit (linde) en een streepje krijt. In de finale krijgen we een heerlijk samenspel van bitter en zuur (pompelmoes en limoen).

Lekker bij: groentesalades, vis, wit vlees en geiten- en schapenkazen.

 

Sorteer op