Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Portugal: een wijnland in opmars

Portugal is een land van contrasten: steile bergen, diepe valleien, zinderende hitte in de zomer, hevige regen in de winter ... In die ruwe omgeving ontstaan meer en meer grote wijnen. Ze zijn de vrucht van een nieuwe generatie wijnmakers die het potentieel van hun wijngaarden ontdekken. Eerst lees je enkele opvallende weetjes en dan een korte beschrijving van 4 uiteenlopende Portugese wijnen, nu met een actieprijs.

De oudste appellatie ter wereld

Portugal heeft veel wijnstreken, waaronder ook de ‘oudste appellatie ter wereld’: Douro. Al in 1756 bepaalde de Markies van Pombal dat portwijnen alleen in Douro mochten gemaakt worden. En legde hij regels vast voor de productie van porto’s.

300 druivensoorten

Je leest het goed. In de Portugese wijngaarden worden bijna 300 verschillende druivensoorten geteeld. Waaronder bijna 250 inheemse soorten. Al is het niet altijd makkelijk voor wijnliefhebbers om hun weg te vinden. Want veel rassen veranderen van naam als ze de grens oversteken. Je weet misschien dat de Spaanse tempranillo in het noorden van Douro tinta roriz wordt genoemd. Maar dezelfde druif heet aragonez in het zuiden van Portugal.

Nieuwe generatie: betere kwaliteit

Met de nieuwe generatie van Portugese wijnbouwers stijgt de kwaliteit van de wijnen. De wijnmakers hebben meer controle op de rijpheid van de druiven en ze investeren in moderne installaties. Het resultaat: de moderne Portugese wijnen zijn eleganter, fruitiger, frisser en sappiger dan vroeger. Het bewijs vind je hier.


Quinta da Oliveirinha Reserva 2017
D.O. Douro - Portugal
(art. 392519)

De familie Alves de Sousa werd al verschillende keren uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar in Portugal. Ze zijn even bekend voor hun grote porto's als voor hun stille wijnen. Deze robijnrode douro trakteert je op een expressief boeket met bloemetjesgeuren en zwarte pruimen. De smaak is fijn, krachtig, fruitig en mooi rond.

Lekker bij: rood vlees en barbecue.


Oliveirinha Reserva 2020
D.O. Douro - Portugal
(art. 470526)

Ook deze witte douro is van de hand van de bekende wijnfamilie Alves de Sousa. Hij opent met een complex en fruitig boeket (citrus). Geniet in de mond van de fruitige en diepe aanzet en de toetsen van citrus, verfijnd hout, zwarte thee en witte peper.

Lekker bij: vis, pasta en zachte kazen.


Rodeio Reserva 2016
D.O. Dão - Portugal
(art. 392030)

Deze intens purperen dão heeft een krachtig boeket met zoete kruiden en zwart fruit. De smaak start fris, met een toets van kers. Daarna ontdekt u toetsen van konfijt, balsem en kreupelhout. De kruidige finale is de kers op de taart van deze gulle wijn.

Lekker bij: rood vlees, konijn of een kaasplank.


Zulmira 2021
D.O. Vinho Verde - Portugal
(art. 322623)

Het boeket heet je meteen welkom, met zijn uitbundige geuren van wit fruit, citrus en bloemetjes. Die aroma’s keren terug in de sappige en krokante smaak. Geniet ook van de frisse finale met een vleugje mineralen.

Lekker bij: aperitiefhapjes, zeevruchten en pasta met groenten.

 

Sorteer op