Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Plaimont: een slimme en complexe microcuvée


Uitgestrekt van de uitlopers van de Pyreneeën tot de golvende heuvels van de Gascogne in het hart van het zuidwesten van Frankrijk, ligt de wijngaard van Plaimont. Het domein richtte zich vroeger op massaproductie, maar gooide het roer om met zijn microcuvées, wijnen van streng geselecteerde percelen.


Oude wijnstokken van 3 terroirs
De uitgebalanceerde microcuvée wordt gemaakt van streng geselecteerde percelen met alleen wijnstokken van minimum 50 jaar oud. Die geven een grote concentratie en finesse aan de wijn.

Daarnaast is het een slimme blend van de 3 verschillende soorten terroirs: kalkhoudende klei, bonte klei en rood zand. De natuurlijke zoetheid van het zand, de rijkdom van de bonte klei en de mineraliteit van de kalksteenklei resulteren in een unieke en complexe saint-mont.

Slimme houtrijping
De tannat, cabernet sauvignon en pinenc worden handmatig geoogst en in de wijnmakerij gevinifieerd in aparte vaten. Die laatste twee druivensoorten macereren zo'n 20 dagen, de tannat nog 5 dagen langer.

Na de malolactische gisting en de blending rijpt de wijn voor 100 % op hout, waarvan 30 % nieuw. Door de combinatie van tannat en cabernet sauvignon is de wijn rijk aan tannines. Het is de slimme houtrijping die ze verzacht en de wijn krachtig én toegankelijk maakt. Proef vooral zelf.


Complex en krachtig

Les Vieilles Vignes 2016
A.O.P. Saint-Mont

(art. 392159)

Rijke aroma's van zwart fruit stuiven uit het glas, aangevuld met toetsen van chocolade en praliné. Neem een slokje en proef deze toegankelijke wijn met toetsen van hout en kruiden en geniet tot in de lange, fruitige finale. Uitermate geschikt bij lamsvlees, rundvlees of een kaasplank.

Ik ontdek ook:


Ons vakmanschap drink je met verstand
Rode Prijzen geldig t.e.m. 4/10/2020, zolang de voorraad strekt.


Sorteer op