Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Ontdek de diversiteit van Zuidwest-Frankrijk

De wijnen uit Zuidwest-Frankrijk laten zich niet zomaar in een hokje stoppen. De regio is een lappendeken van kleine zones waarin wijnmakers hun eigen weg zoeken. Toch is er één constante: het pittige karakter van de rode wijnen, dat volledig tot zijn recht komt na enkele jaren rust.

We kunnen Zuidwest-Frankrijk groeperen in 3 geografische gebieden:

  • Het stroomgebied van de Dordogne, met de appellaties Bergerac, Montravel, Pécharmant.
  • Het stroomgebied van de Lot en de Garonne, met de appellaties Cahors, Buzet, Fronton en Gaillac.
  • De Midi-Pyrénées met de appellaties Gascogne, Madiran, Saint-Mont, Jurançon, Pacherenc du Vic-Bilh, Irouléguy en Béarn.

Het merendeel van die appellaties leeft min of meer in de schaduw van Bordeaux en zijn onderhevig aan marktinvloeden en schommelingen van de oogstjaren. Daarom proberen veel wijnmakers te differentiëren. Denk maar aan de biologische teelt in Bergerac of de geëngageerde, duurzame kijk in Buzet.

Wie de rode wijnen uit de contreien proeft, ontdekt toch een rode draad in de grote diversiteit: het droge, pittige karakter van de wijnen. Ondanks de moderne technologieën (warme gisting en maceratie, korte maceratie …) hebben de wijnen baat bij enkele jaren rust op de fles.

Daarom stellen we je graag voor aan 4 oudere vertegenwoordigers die nu perfect op dronk zijn. Ze worden stuk voor stuk gemaakt van druiven met een sterke identiteit die goed gedijen in het specifieke klimaat van de regio. Ook in de aanbieding: 2 witte wijnen, een droge én een zoete, om de diversiteit van de regio extra in de verf te zetten.


Grains de Roy 2017
A.O.P. Pacherenc du Vic-Bilh
(art. 322615)

De benaming 'Grains de Roy' is een hommage aan koningen François I en Henry IV, die veel gedaan hebben om Pacherenc zijn bekendheid te geven. De schitterende en intens gele kleur van deze wijn geeft zijn expressieve aroma's weer: je ruikt honing, vanille, abrikoos en kleine witte druiven. In de mond is hij eerst zoet en fris, daarna mooi sappig en heel verfijnd. Geniet opnieuw van toetsen van abrikoos, een klein beetje honing, amandelen en een rijke en evenwichtige afdronk.

 

Domaine Laguilhon 2021
A.O.P. Jurançon
(art. 322386)

Uit Jurançon stellen we je deze ideale begeleider van slaatjes, asperges, riviervis en geitenkaas voor. Een verleidelijk boeket zet de toon: je ruikt rode appel, appelbloesems, linde, munt en perzik. De smaak start zacht en tegelijk fris door een krijtachtige toets. Daarna keren de perzik en de rode appel terug, met tot slot een charmante en fruitige afdronk.

 

Hominia 'Rive Gauche' 2018
A.O.P. Gaillac
(art. 322283)

De duras- en braucol-druiven (typisch voor de Sud-Ouest) komen van rivierterrassen op de linkeroever van de Tarn. Ze leveren hier een kersenrode wijn op met een aangenaam boeket: kersenpit, kruidige tonen van vanille, zoethout en witte peper, en wat zoete braambes na het walsen. Na een krachtige en pittige aanzet met peper en kersen volgt een ondertoon van mineraliteit (ijzer). De lange finale is bijzonder fris en karaktervol. De geknipte wijn bij entrecote Rossini, maar ook lekker bij wit vlees en zachte kazen.

 

Château Leret Monpezat 'Le Grand Vin' 2016
A.O.P. Cahors
(art. 392099)

Deze ster uit Cahors is een toonbeeld van kracht en smaak. Het begint al bij de diepe, zwartrode kleur. Zet het glas aan de neus en geniet van gulle geuren van rijp zwart fruit, eucalyptus, grafiet en kruiden van de houtrijping (zoethout). De wijn zet meteen krachtig aan, met daarna een vlezig midden met rijpe en goed aanwezige tannines. Mooie lengte ook! Zet deze op tafel bij rood vlees, stoofpotjes of lamsragout.

 

Château Balesté 2016
A.O.P. Buzet
(art. 322211)

De combinatie van een groot jaar en een uiterst zorgvuldige vinificatie zorgt voor een buzet van uitzonderlijk niveau. De inktzwarte kleur kondigt een charmante neus van rijp zwart fruit (cassis) en peper aan. In de smaak worden na een soepele aanzet de spierballen gerold. Je krijgt een stevig middenstuk met diepgang en in de levendige finale zitten nog jeugdige tannines. Heerlijk bij rood vlees en stoofpotjes.

 

Madiran Crouzeilles-Côte Abeilles 2018
A.O.P. Madiran
(art. 322794)

Deze intens kersenrode 100 % tannat verleidt met geuren van rood en zwart fruit (kers, braambes, pruim), houtkruiden (peper) en wat grafiet. Nip van het glas en laat je overtuigen door de klasse en persoonlijkheid, van de sappige aanzet met ronde tannines tot de lange finale. Serveer bij varkens- en lamsvlees.

 

Sorteer op