Naar hoofdnavigatieNaar andere shop
Naar het overzicht

Sprankelende wijnen van Collard-Picard

In 1996 richtten Olivier Collard en zijn echtgenote Caroline Picard hun champagnehuis op. De wijnmakers‑oenologen erfden het vakmanschap van hun voorouders en runnen hun 15 ha aan wijngaarden milieubewust. Maak kennis met 2 kinderen van Bacchus.

Perfectionistische wijnmaker

Onze aankoper Rohan omschrijft Olivier Collard als een edelsmid van de Champagne. Geen enkel detail ontsnapt aan het arendsoog van de perfectionistische wijnmaker.

Eerst en vooral in de wijngaard, waar de wijnstokken in de watten gelegd worden. Dat levert druiven van een ongelofelijke kwaliteit op, zoals de chardonnay van de terroirs Oger en Le Mesnil-sur-Oger.

In de kelder gaan ze nauwkeurig en bedachtzaam te werk met die druiven. Denk maar aan de rijping van de ‘vin clair’ in foeders en het vermijden van de malolactische gisting. Daarnaast rust de wijn bijzonder lang ‘sur lattes’ en wordt de dosage per cuvée gefinetuned.

“Nog nooit heb ik iemand gezien die elke stap van het lange proces tussen wijnstok en fles zo in vraag stelde”, vertelt Rohan. “Het is niet voor niets dat Olivier Collard zo’n bekende naam is op de Avenue de Champagne, de Champs-Élysées van de champagnestreek. Nochtans, hij is er de kleinschaligste wijnmaker die zijn eigen druiven teelt, oogst én vinifieert.”

Erkenning voor het harde werk

De beloning voor het zorgvuldige werk kon dan ook niet uitblijven. Op de meest recente International Wine Challenge (IWC, een mondiaal concours) haalde elke van hun 7 deelnemende wijnen een medaille binnen (4 wijnen kregen ook een score hoger dan 90/100).

Collard-Picard was ook het enige champagnehuis met 2 cuvées in de top 10: de Essentiel 2010 en de Dom. Picard Blanc de Blancs. We stellen 4 iconische cuvées van deze kampioen voor.

Champagne Collard-Picard ‘Cuvée Dom. Picard’ Blanc de Blancs
extra brut Grand Cru
(art. 481016)

Dom. Picard is een knipoog naar Dom Pérignon … én naar de schoonvader van Olivier, Dominique Picard. Deze grand cru is een 100 % chardonnay, afkomstig van de illustere terroirs van Côte des Blancs. Alleen het beste en puurste sap (coeur de cuvée) rijpt 9 maanden op eik voor de belletjesvorming. De champagne rijpt nog 4 jaar in de kelder en bij elke ‘dégorgement’ wordt de dosage herbekeken. Zo ontstaat een perfect evenwicht. Een absolute verleider!

Champagne Collard-Picard Rosé
brut
(art. 481011)

Deze rosé van de Vallée de la Marne wordt alleen met het eerste sap van blauwe druiven gemaakt. In dit geval is het een assemblage van pinot noir en pinot meunier. Die laatste druif is misschien de minst geliefde in de regio, maar het was de favoriet van Oliviers grootvader. De reservewijn en 10 à 20 % rode wijn van de champagnestreek vervolledigen de blend, met een aromatische en verleidelijke cuvée tot gevolg.

Champagne Collard-Picard
‘Cuvée Prestige’

extra brut
(art. 481015)

Echt alles aan deze prestigieuze cuvée is uitzonderlijk. Chardonnay-druiven van grand-cruwijngaarden, een lange rijping op eikenhout en een assemblage van 8 verschillende oogsten, waarvan maar liefst 65 % reservewijn is. Daarna rust de champagne nog eens 3 à 4 jaar in de kelder. Ook de keuze om heel weinig te doseren (extra brut) doet de champagne alle eer aan. Hij smaakt bijzonder fris, met weelderige toetsen van rijp fruit aangevuld met kruiden en zachte, romige accenten. Een waar genot!

Champagne Collard-Picard ‘Essentiel’ Millésimé 2012
brut nature
(art. 481033)

Met de cuvée Essentiel wilde Olivier Collard een grote champagne met de meest pure expressie van het terroir maken, zonder dosage dus. Daar hoort een juweeltje van een fles bij: zonder etiket en met een elegant draadkorfje met de initialen van het huis, een technisch huzarenstukje. Deze cuvée gistte en rijpte op eikenhouten vaten voor de belletjesvorming. Zo kreeg hij een mooi ronde en frisse smaak.

Sorteer op