Naar hoofdnavigatieNaar andere shop
Naar het overzicht

Krokante wijnen uit koele regio’s

Gebieden met een koeler klimaat leken lange tijd ongeschikt voor wijnteelt. Nu treden ze meer en meer op de voorgrond. We focussen op witte en rode wijnen die regio’s met een koel klimaat weer op de kaart zetten.

Nog minder dan 10 jaar geleden werd een fris klimaat meer gezien als een nadeel dan als een troef. Wijnmakers vreesden ‘groene wijnen’ met druiven waarvan bepaalde delen, zoals de schil en pitten, onrijp waren.

Die zouden wrange, scherpe wijnen opleveren. Vandaag hebben regio’s zoals Jura en Loire en landen zoals Oostenrijk, Duitsland en zelfs Nieuw-Zeeland die tendens omgekeerd.

Levendige druiven

De frisse smaak van wijnen uit een koeler klimaat contrasteert met de zuidelijke wijnen, die steeds hogere alcoholpercentages hebben.

Een koele regio vraagt wel om levendige druiven die er kunnen gedijen: riesling, sauvignon blanc, sylvaner, grüner veltliner, pinot noir, gamay, barbera, blauer zweigelt … Genoeg keuze dus! Net zoals in ons assortiment, waar je je kan laten verrassen door verbazend krokante en boeiende wijnen.

Grüner Veltliner Edition Chremisa 2019
D.A.C. Oostenrijk
(art. 322676)

Achter de bleekgele kleur schuilt een nog wat gesloten boeket, met een nerveuze toets van groene appel. Neem een slokje en voel de frisse tinteling op je tong. Geniet ook van een rijp en rijk middenstuk, en een exotische toets in de finale. Past perfect bij een koude schotel, slaatjes of pasta met groentjes.

Two Rivers ‘Convergence’ Sauvignon Blanc 2021
Marlborough - Nieuw-Zeeland
(art. 470390)

Na de schitterende lichtgele kleur volgt een uitbundig, charmant, fris en exotisch boeket met toetsen van passievrucht, vlierbes, lychee, guave en verse mango. De smaak is fris, rond, bijna romig, heel sappig en levendig met een subtiele mineraliteit. Let ook op de mooie, korrelige structuur dankzij de subtiele rijping van 5 % in eivormige vaten van beton en amforen. Echt een coole wijn om te proeven.

Blauer Zweigelt Edition Chremisa 2019
D.A.C. Oostenrijk
(art. 322947)

Deze wijn rijpt een aantal maanden in grote houten vaten van 2.000 L. Laat je inpalmen door zijn verleidelijke boeket vol rood fruit, aangevuld met een vleugje mineraliteit en wat hout. Het fruit domineert ook in de smaak en wordt vergezeld van lichte kruiden en soepele tannines tot in de lange finale. De gedroomde keuze bij kalfsvlees, charcuterie en zachte kazen.

Nizza D.O.C.G. ‘Cipressi’ 2016
Michele Chiarlo
Piemonte – Italië
(art. 392384)

De robijnrode kleur van deze barbera kondigt een boeket van rijpe kersen, framboos en wat hout aan. De intense smaak is krachtig én verfijnd en mondt uit in een lange finale met een herhaling van het rijpe fruit. Een wijn die het uitstekend doet bij rood vlees, pasta met vlees, konijn en oude harde kazen.

Viña Leyda ‘Canelo’ Single Vineyard Syrah 2018
D.O. Leyda Valley – Chili
(art. 322314)

De wijngaard ligt op slechts enkele kilometers van de Stille Oceaan en profiteert dus van de frisse westenwind. Ideaal om een syrah te maken naar het beeld van de noordelijke Rhône. Je krijgt een florale neus met viooltjes en zwart fruit en proeft een frisse wijn met elegante zuurtjes. Het sterk aanwezige vers fruit wordt aangevuld met een subtiel en verleidelijk streepje hout. Dat dankt hij aan de 14 maanden rust in houten vaten.

Sorteer op