Naar hoofdnavigatieNaar andere shop
Naar het overzicht

Viognier: markant charmant

De eeuwenoude viognier komt oorspronkelijk van Condrieu, in de noordelijke Côtes du Rhône. Het scheelde niet veel of de wijnwereld had in de jaren 1980 een zwaar verlies geleden. Druifluis betekende toen ei zo na het einde van de viognier. Tegenwoordig is de druif weer bijzonder populair dankzij haar complexe aroma’s. We nemen deze zeldzame druivensoort eens goed onder de loep.

Viognier wordt vaak geblend met andere druiven zoals marsanne of roussanne. De monocépages zijn grote verleiders die geen enkele wijnliefhebber onberoerd laten.

Het addertje onder het gras? Ze zijn vrij duur, omdat ze in kleine aantallen gemaakt worden, en vaak op kleine domeinen. Je moet dus goed zoeken naar 100 % viogniers met een toegankelijke prijs.

Een echte diva

In Australië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten experimenteren wijnmakers af en toe met viognier. Op kleine schaal, want de druif is een echte diva.

Ze heeft veel zonuren nodig, maar mag het ook niet te warm krijgen. De oogst mag niet te vroeg gebeuren, want de typische aroma’s en de nodige suikers ontwikkelen zich pas in de laatste fase van de rijping.

Alleen bij de ideale omstandigheden geeft de viognier haar verleidelijke, herkenbare aroma’s vrij: een exotische neus van lychee, abrikoos, perzik en bloemetjes.

Het exotische karakter van viognier doet het goed bij kaasplanken, en al zeker bij kazen met een gewassen korst zoals munster of taleggio. Ook bij andere pittige kazen past hij mooi, vooral als je er wat noten bij geeft.

Maar eigenlijk zijn viogniers zo polyvalent dat ze heel wat gerechten naar een hoger niveau tillen. Denk maar aan een wok met vis of een gevogeltecurry. Of ontkurk ze op het einde van het etentje, maar dan wel bij minder zoete desserten of desserten met fruit.

Pierrick Harang ‘Cuvée Balthazar’ Viognier 2020
I.G.P. Pays d’Oc
(art. 322111)

De geschiedenis van Pierrick Harang Wine is er geen van erfenissen en honderden hectaren wijngaard, maar een van 5 generaties wijnhandelaars en oenologen van hoog niveau. Met 1 doel: een mooi vervolg schrijven op het verhaal. Pierrick omschrijft de wijn als “een snuifje waanzin in een vat vol rechtschapenheid”. Een brede, rechtlijnige en kristalheldere viognier met citrusfruit en exotisch fruit. Verwelkom de zon en natuur in je glas.

Domaine du Bois de Saint-Jean ‘Madame d’Ust’ 2020
A.O.P. Côtes du Rhône
(art. 392717)

De 30 jaar oude wijnstokken voor deze wijn staan op een klein perceel van 2,5 hectaren. De rolkeien van het terroir dragen bij aan het minerale karakter. De druiven worden meteen na de oogst van de tros gehaald. Het resultaat is een wijn met een breed boeket van citrusfruit, perzik, lychee, fijne kruiden en vers hooi. De frisse en directe aanzet gaat vooraf aan de brede finale met exotisch fruit. Een must bij vis en kazen.

Sutherland Elgin Viognier-Roussanne 2018
Western Cape - Zuid-Afrika
(art. 392458)

Deze assemblage van viognier en roussanne komt van een prestigieus Zuid-Afrikaans domein in Elgin. Die regio heeft een iets koeler klimaat, waardoor de druiven trager rijpen. De aroma’s en smaken kunnen zich dus volop ontwikkelen. De wijn is een mooie blend van 2 rhônedruiven die ons eens weg van de platgetreden paden brengt. Heerlijk bij aperitiefhapjes of (pasta met) vis. Een mooie ontdekking!

Sorteer op