Naar hoofdnavigatieNaar andere shop
Een crush op Chili

Een crush op Chili

Chili ken je ongetwijfeld als het smalle Zuid-Amerikaanse land dat door de ruige landschappen van Patagonië gescheiden wordt van Argentinië. Maar hoe goed ken je het als wijnland? We zetten de belangrijkste kenmerken even voor je op een rij en selecteerden 3 rode monocépages met een onklopbare prijs-plezierverhouding. ¡Salud!

De tijdlijn van Chileense wijnbouw

  • 1548: aanplant eerste wijnstokken voor religieuze plechtigheden.
  • 1851: invoer van Franse wijnstokken en aanplant ervan rond Santiago.
  • 1889: onderscheiding voor Chileense wijn op de wereldtentoonstelling in Parijs.
  • 1980: investeringen voor de modernisering van wijntechnologieën en reglementeringen.
  • 2022: wereldspeler waarin steeds meer toonaangevende Franse chateaus investeren.

Waarom kiezen voor Chili?

  • Wijngeschiedenis: ook al worden Chileense wijnen tot de nieuwewereldwijnen gerekend, wijnmakers kunnen beroep doen op bijna 500 jaar expertise.
  • Divers klimaat: warm en woestijnachtig klimaat in het noorden, mediterraan in de centrale vallei en zeeklimaat in het zuiden.
  • Bijzondere geografie: hoge toppen en diepe dalen, er staan zelfs wijnstokken op 1.500 meter hoogte.
  • Chili bleef gespaard van de druifluiscrisis. Er zijn dus nog ‘wortelechte’ stokken die niet op een Amerikaanse onderstam geënt zijn.

Nu in promo: 3 Chileense monocépages

Pérez Cruz ‘Limited Edition’ Cabernet Sauvignon 2018
D.O. Valle del Maipo
(art. 322477)

  • Lekker bij: rood vlees, konijn, stoofpotjes en harde kazen.
  • Charmant en intens boeket met toetsen van cassis, tabak en eucalyptus.
  • Volle, vlezig aanzet, middenstuk met zwart fruit en een sensuele finale.
  • Weetje: de druiven komen exclusief van percelen die op de flanken van de Andes staan, op zo’n 900 m hoogte.

Cono Sur ‘La Rinconada’ Single Vineyard Block n° 28 Carmenère 2019
D.O. Valle del Cachapoal
(art. 392992)

  • Lekker bij: wit en rood vlees, stoofpotjes, Mexicaanse keuken en zachte kazen.
  • Kruidig boeket (kaneel, peper, tijm, laurier), gestoofde paprika en zwart fruit.
  • Krachtige, compacte aanzet gevolgd door een sappig midden en aromatische finale.
  • Weetje: de druiven worden met de hand geplukt. Na de alcoholische gisting rijpt het grootste deel van de wijn op Franse eik en een klein deeltje op betonnen, eivormige tanks.

Cono Sur ‘La Palma’ Single Vineyard Block n° 25 Syrah 2018
D.O. Valle de San Antonio
(art. 392975)

  • Lekker bij: rood en wit vlees, stoofpotjes, konijn met pruimen en zachte kazen.
  • Overweldigende neus van viooltjes, bosaardbei, framboos, zoete kers en specerijen.
  • Aanzet met sappige en fruitige tannines, fruitig en floraal midden dat uitmondt in een expressieve finale.
  • Weetje: de syrah staat aangeplant op een bodem van graniet en rode klei en wordt met de hand geoogst. Na de fermentatie rijpt 70 % in barriques (250 L) en 30 % in foudres (1.000 L).

 

Sorteer op