Naar hoofdnavigatieNaar andere shop
Karaktervol kwartet uit het Zuidwesten

Karaktervol kwartet uit het Zuidwesten

In Zuidwest-Frankrijk vind je de meest uiteenlopende wijnstijlen. Het klimaat, de druiven en de bodem verschillen er sterk van regio tot regio. Uit een proeverij van 4 verschillende regio’s blijken ze wel één ding gemeen te hebben: de karaktervolle rode wijnen hebben frisse, fruitige tannines en rijpen het best nog een paar jaar. Met enkele jaren op de teller zijn ze uitstekend te combineren bij wild of stoofpotjes. Een selectie van onze 4 favorieten.

De eigenschappen van Cahors, Gaillac, Saint-Mont & Madiran

Cahors

  • 4.000 ha gelegen op de oevers van de Lot met een variatie aan bodems: van klei- en kalkrijk tot kiezelachtig en slibrijk.
  • Uitsluitend rood, waarvan minstens 70 % van malbec gemaakt wordt.
  • Wordt in de neus gekenmerkt door rijp zwart fruit, warme kruiden, wierook en zoethout.

Gaillac

  • Gelegen op de oevers van de Tarn, met een glooiend heuvellandschap.
  • Er heerst een eeuwenoude wijntraditie waarbij vaak lokale druivenrassen, zoals duras en brocol, gebruikt worden.
  • Er zijn ook zwaargewichten zoals syrah, cabernet sauvignon en merlot.

Saint-Mont & Madiran

  • 2 A.O.P.’s gelegen op hellingen met klei-kalkbodems in een koel en vochtig klimaat.
  • De druiven komen vaak van oude wijnstokken en zijn altijd met de hand geoogst.
  • Karaktervolle wijnen van de lokale tannat-druif, aangevuld met cabernet sauvignon en merlot.

Nu in promo: 4 rode wijnen voor je wintergerechten

Château Leret Monpezat ‘Le Grand Vin’ 2016
A.O.P. Cahors
(art. 392099)

  • Lekker bij: rood vlees, stoofpotjes, lamsragout en groot pelswild.
  • Kruidig boeket met aroma’s van zoethout, grafiet, rijp zwart fruit en een toets van eucalyptus.
  • Krachtige aanzet, vlezig midden met rijpe tannines en een lange afdronk.

Hominia ‘Rive Gauche’ 2018
A.O.P. Gaillac
(art. 322283)

  • Lekker bij: rood vlees (entrecote Rossini), wit vlees en zachte kazen.
  • Uitnodigende neus van kersenpit, specerijen (vanille, zoethout, witte peper) en zoete braambessen.
  • Stevige aanzet met opnieuw peper en kersen, wat mineraliteit en een lange, frisse finale.
  • Weetje: de wijnmakers selecteren de druiven per perceel en laten de most 3 weken fermenteren. De wijn rijpt vervolgens op zijn gisten om ronder en soepeler te worden.

Madiran Crouzeilles-Côte Abeilles 2018
A.O.P. Madiran
(art. 322794)

  • Lekker bij: varkensvlees, lamsvlees en groot pelswild.
  • Boeket van rood en zwart fruit (kers, braambes, pruim), wat peper en een streepje grafiet.
  • Sappige wijn met ronde tannines en een boeiende afdronk.

Château Saint-Go 2017
A.O.P. Saint-Mont
(art. 322958)

  • Lekker bij: rood vlees (rund, schaap), klein pelswild en kaasplank.
  • Charmant en krachtig boeket vol zwart fruit, wat kers, potloodslijpsel en peper.
  • Soepele en vlezige smaak met nog jonge tannines.
  • Weetje: Château Saint-Go ligt in een van de mooiste appellaties in Saint-Mont: Gascogne.

 

Sorteer op