Naar hoofdnavigatieNaar andere shop
Amarone en ripasso: de triomf van Valpolicella

Amarone en ripasso:
de triomf van Valpolicella

Veneto is als wijnregio ideaal gelegen tussen de Adriatische kust en de noordelijke uitlopers van de Alpen. Het evenwichtige, zonnige klimaat zorgt er voor een langzame rijping van druiven en een perfect evenwicht tussen suikers en zuren. Naast prosecco staat de regio het meest bekend om haar valpolicella, amarone en ripasso della valpolicella. Maar hoe zat dat ook alweer? We leggen het verschil kort uit!

Wat is valpolicella?

Valpolicella is de vierde grootste Italiaanse D.O.C. en is gelegen in een heuvelachtige regio. Op basis van de lokale druiven corvina, rondinella en molinara wordt er een elegante, fruitige wijn gemaakt volgens de traditionele methode om rode wijn te maken. Rode valpolicella is jong op z’n best.

Wat is amarone?

Amarone ontstond in de jaren ’50 als gulden middenweg tussen de ‘gewone’ valpolicella en de vaak te zoete recioto. Het is een geconcentreerde, rijke, complexe en kruidige rode wijn waarvoor enkel de beste druiven gebruikt worden. Die worden op bedden van gevlochten stro gedroogd in een koele, droge kamer. Zo’n 3 maanden na de oogst is het sap voor 30 tot 70 % verdampt. Het persen van die gedroogde druiven levert een heel geconcentreerd, zoet sap op. De wijn rijpt na de gisting 2 à 3 jaar in eikenhouten vaten, maar kan gerust 15 jaar verouderen.

Wat is ripasso della valpolicella?

Voor een ripasso krijgt ‘gewone’ valpolicella-wijn een tweede gisting door most van amarone toe te voegen. Het proces is streng gereglementeerd: er mag niet meer dan 1 liter amarone gemacereerd worden per 2 liter valpolicella. Door die tweede gisting krijgt de wijn iets meer alcohol, meer diepte en sappigheid.


Nu in promo: amarone & valpolicella ripasso

Valpolicella Ripasso Superiore D.O.C. ‘Il Sestante’ I Pianeti 2018
Tommasi
Veneto - Italië
(art. 470492)

  • Lekker bij: konijn.
  • Uitnodigend boeket van gekonfijt rood fruit, koffie en (zoet)hout.
  • Ronde en elegante smaak met toetsen van rodevruchtenlikeur, hout, karamel en koffie.
  • Weetje: de vierde generatie Tommasi’s leidt nu het domein dat in 1902 opgericht werd.

Amarone della Valpolicella D.O.C.G. ‘Il Sestante’ 2017
Tommasi
Veneto - Italië
(art. 392897)

  • Lekker bij: rood vlees, konijn, gelakte eend, blauwe kazen, tiramisu en chocoladedesserten.
  • Diep en warm boeket met chocolade en kersenlikeur, toetsen van eucalyptus en nobel hout.
  • Fluwelige aanzet met toetsen van rozijn, gedroogde vijgen en dadels, krachtig en elegant middenstuk met een zoete toets en mooie zuren die uitmonden in een kruidige finale.
  • Weetje: het domein Tommasi kreeg naam tot ver buiten Veneto dankzij haar Amarone Classico uit 1959.

Amarone della Valpolicella D.O.C.G. 2015
Tommasi
Veneto - Italië
(art. 392228)

  • Lekker bij: rood vlees, wildgebraad of gerijpte kazen.
  • Rijk en warm boeket van rood fruit en hout.
  • Ronde, zachte smaak met toetsen van kers, pruim, specerijen en een streepje hout.
  • Weetje: deze 2015 rijpte op grote vaten van Sloveens hout.

 

Sorteer op