Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Het coöperatief Mont Tauch ligt in het hart van de appellatie Fitou in Languedoc. Al sinds 1913 maken ze authentieke wijnen die de rijkdom van de regio weerspiegelen. Een van die wijnen is Vignes Centenaires, een blend van wijnstokken aangeplant in 1905. We zoomen in op een waar stukje geschiedenis.


Mont Tauch is de grootste producent van Fitou en telt momenteel 200 wijnmakers die zo’n 1.200 ha wijngaard beheren. Die liggen verspreid over de dorpjes Tuchan, Paziols, Villeneuve-les-Corbières en Durban. Het domein dankt zijn naam aan de Tauch-berg die boven de wijnranken uittorent. Daar leven ook de everzwijnen die op het logo van Mont Tauch prijken.

Een terroir naar het evenbeeld van zijn wijnbouwers

De wijngaarden liggen in de hoger gelegen regio van Fitou, de Hautes Corbières, en zijn er omgeven door garrigue. Het terroir wordt erkend als de meest kwalitatieve van de hele appellatie. De ongerepte natuur wordt gekenmerkt door zonovergoten, dorre schistbodems die opwaaien door de passage van de Tramontana-wind. Het omliggende landschap wordt er gevormd door kleine, scherpe heuvelruggen.

Een erfenis van generatie op generatie

Op sommige van de 5.000 percelen staan wijnstokken die in 1905 aangeplant zijn. Het is op deze stokken dat de carignan en grenache noir groeien waarmee de Vignes Centenaires gemaakt wordt. De druiven worden manueel geoogst wanneer ze hun optimale rijpheid bereikt hebben. Er volgt een heel strenge selectie: alleen de wijngaarden die het meeste zon genoten komen in aanmerking. De wijn rijpt vervolgens 12 tot 18 maanden in vaten van Franse eik.

De geschiedenis van het domein staat centraal op het etiket: het is de echtgenote van Pierre Galinier, lid van de coöperatie in de jaren 40, die op de fles is afgebeeld. Ze herinnert ons aan de oogsten van weleer. De kernwoorden van deze wijn met een mooi bewaarpotentieel? Fris, gul en complex. Een eeuw aan knowhow die je moet ontdekken.


Vignes Centenaires 2019
A.O.P. Fitou
(art. 392121)

Deze cuvée is een hommage aan de geschiedenis van de regio en aan de knowhow van de wijnmakers van Tuchan, in Hautes Corbières. De neus is fris, genereus en elegant met duidelijke aroma’s van specerijen, laurier en rijp fruit. In de brede en complexe aanzet krijg je fluwelige tannines, toetsen van rood en zwart fruit (pruim) en tijm. De finale is heel zacht. Lekker bij (gegrild) vlees, gevogelte, stoofpotjes of pittige kazen.


Sorteer op