Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Chardonnay, riesling, chenin blanc: heersers onder de witte druiven

In de wijnwereld worden chardonnay, riesling en chenin blanc vaak als de 3 grote witte variëteiten van Frankrijk gezien. Waarom, horen we je denken … Lees verder voor een woordje uitleg!

Binnen het grote assortiment witte kwaliteitsdruiven zijn er in Frankrijk 3 die erboven uitsteken: chardonnay, riesling en chenin blanc. De Franse wijnbouwscholen beschouwen ze als de ‘grote variëteiten’, omdat hun wijnen het terroirkarakter mooi naar voor brengen. Bovendien moet hun bewaarpotentieel niet onderdoen voor hun rode tegenhangers.

Je mag ze dan wel in alle uithoeken van de wereld terugvinden, de regio bij uitstek voor chardonnay blijft zonder twijfel de Bourgogne. Vooral de klei-kalksteen en krijtbodem valt bij de druif in de smaak. Hij geeft volle en speelse wijnen.

Riesling, oorspronkelijk uit de Rijnvallei, is een van de hoofddruiven uit de Elzas, waar ze ‘nobel’ genoemd wordt. Riesling doet het vooral goed op klei-kalksteen en schistbodems. Hij ligt aan de basis van wijnen met minerale toetsen die uitblinken door hun enorm frisse karakter.

Tot slot associëren we chenin blanc meteen met de Loire. Bodem bij uitstek? Klei-, zand en vuursteenbodems. In het glas hebben de wijnen een frisse aciditeit. Ook in Zuid-Afrika speelt chenin blanc trouwens een heel belangrijke rol, daar is hij ook gekend onder zijn alias ‘steen’.

Goesting gekregen om te proeven? We hebben van elke druif een exemplaar uitgekozen die zijn regio alle eer aandoet. En dat voor een mooi prijsje. Wat vind jij? Zijn ze hun legendarische status waard?


Mâcon-Fuissé A.O.P. ‘Vers Chânes’ 2019
Domaine Sébastien Giroux
(art. 392174)

Achter de prachtige, briljant gouden kleur zit een expressieve neus waar je niet genoeg van krijgt. Rijp geel fruit (perzik, mirabel), honing, gember en oranjebloesem nemen het voortouw. De sappige smaak onthult een mooie volle textuur en fijn, rijp geel fruit (wijnperzik) en hazelnoot, voorzien van een vleugje honing en aangename aciditeit. Het wordt aangevuld met een fijne houttoets en een vleugje boter. De afdronk is een beetje krijtachtig. Een wijn met de allures van een Pouilly-Fuissé.


Riesling ‘Lieu-dit Belzbrunnen’ 2016
A.O.P. Alsace
Domaine Dirler-Cadé
(art. 392766)

Het biodynamische werk van de familie Dirler-Cadé verbetert de druiven van deze lieu-dit gelegen aan de voet van de 3 grands crus Saering, Kessler en Spiegel, met klei- en zandbodems. Deze 100 % riesling is een uitstekende kennismaking met een van de mooiste terroirs van de Elzas en heeft een lichtgele kleur met groene accenten. In de neus krijgen we een vol en complex boeket van citrusfruit, acaciahoning, tonen van peer en koriander, en een hint van schist. In de mond een zacht en levendig karakter, citrusfruit en een zilte toets in de afdronk. Lekker bij gegrilde vis met shiitake en koriander.


Bonnezeaux A.O.P. Domaine de la Petite Croix ‘Cuvée Prestige’ 2019
50 cl
(art. 322483)

Deze 100 % chenin blanc heeft een fonkelende gouden kleur en een subliem boeket van honing en gekonfijt fruit, versterkt door toetsen van botrytis. Er volgt een zachte aanzet met honing en karamel, gevolgd door een zeer fruitig middenstuk. De evenwichtige finale wordt geaccentueerd door een verfijnd puntje suiker en mooie zuren. Een must bij foie gras, blauwe kazen en desserten.

 

Sorteer op