Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Grenache noir: iconische Zuid-Europese druif

Grenache noir zou als winnaar uit de bus vallen, mochten ze vandaag in Zuid-Frankrijk hun lievelingsdruif verkiezen. Kom meer te weten over de oorsprong en de kwaliteiten van de druif en ontdek 6 vertegenwoordigers.

Wat is de oorsprong van grenache noir?

De druif komt oorspronkelijk uit Aragon, Noord-Spanje. Vandaar stak de druif makkelijk de grens over. Eerst naar Zuid-Frankrijk in de regio tussen Marseille en Avignon, om zich daarna in de Rhônevallei te nestelen. Daar speelt de druif nu een bepalende rol, omdat ze daar alle zon en warmte krijgt die ze nodig heeft. Ondertussen vind je grenache noir ook in Corsica en Sardinië.

Wat zijn de aroma’s van grenache noir?

De kwaliteiten van grenache noir zijn overal dezelfde, waar ze ook groeit. De typische aroma’s zijn zoete zwarte kers, gedroogde vijg, tabak en mokka, soms aangevuld met een milde pepertoets.

Wat is er lekker bij grenache noir?

Grenache noir is eigenlijk altijd een goeie keuze, want haar profiel past bij talloze gerechten. Maar denk toch vooral aan grillades, stoofpotjes, groot pelswild, gevogelte en pittige kazen.

Nu in promo: 6 grenache-wijnen

Rochegude 2020
A.O.P. Côtes du Rhône Villages

  • Lekker bij lamsstoofpot of gegrild rundvlees.
  • Veel rijp zwart fruit, warme zuiderse kruiden, kersenconfituur.
  • Veel body, evenwichtig, rijp en krachtig.

Weetje: de wijngaarden voor de productie van deze appellatiewijn zijn allemaal in het dorp Rochegude aangeplant.

Meer over de wijn

LaFou 'El Sender' 2020
D.O. Terra Alta - Spanje

  • Lekker bij wit vlees, stoofpotjes met vlees, kaasplank.
  • Vol en fruitig, toetsen van framboos, kersen, pruimen op alcohol, laurier en gekonfijt fruit.
  • Charmante en volle aanzet met frisse fruittoetsen en kracht, likoreus middenstuk met subtiele tannines, elegante finale.

Weetje: na zijn wijnstudies in Frankrijk werd Ramon Roqueta verliefd op grenache. In 2007 begon hij de druif te telen in de Catalaanse appellatie Terra Alta. Volgens Roqueta haalt de regio de grootsheid, complexiteit en frisheid van grenache helemaal naar boven.

Meer over de wijn

Domaine La Fourmone 'Le Poète' 2021
A.O.P. Vacqueras

  • Lekker bij zeevruchten, (pasta met) vis, geiten- en schapenkaas.
  • Zwart fruit, frisse grassige toetsen.
  • Aardetoetsen, zwart fruit, zachte tannines.

Weetje: de wijnstokken van de Cuvée Le Poète gedijen op de klei-zandgrond met stukjes kalksteen van de Cône de la Fonte des Papes. Deze heel verfijnde en subtiele biowijn is het resultaat van een strenge en zorgvuldige blend. Na 3 weken maceratie rust de wijn in betonnen vaten, gevolgd door minstens 6 maanden in de fles.

Meer over de wijn

Château Mont-Redon 2019
A.O.P. Châteauneuf-du-Pape

  • Lekker bij (gegrild) rundvlees en pluimwild.
  • Stevig boeket van rood fruit, Provençaalse kruiden, peper en tabak.
  • Jonge, krachtige smaak met lengte, mineraliteit en een warme finale.

Weetje: deze châteauneuf is op z’n best zo’n 5 à 8 jaar na de botteling, en kan gerust nog langer in je wijnkelder vertoeven.

Meer over de wijn

Domaine Augustin 'Adeodat' 2020
A.O.P. Collioure

  • Lekker bij gegrild wit en rood vlees.
  • Framboos, aalbessen en kirsch.
  • Fijn, elegant en fris.

Weetje: de wijnmaker oogst eerst de grenache gris apart, om daarna de andere (rode) druivensoorten op hetzelfde perceel te oogsten. Hij kent de exacte verdeling van de druiven in zijn rode wijn niet, maar schat het aandeel van grenache op 80 %.

Meer over de wijn

Rivesaltes Rancio 'Vieille Réserve'
A.O.P. Rivesaltes

  • Lekker bij desserten (chocolademoelleux), kazen, als digestief.
  • Rozijnen, chocolade, likeurpraline, gerookte toetsen en houttonen, een vleugje tawny-porto, frangipane.
  • Complexe smaak met veel nuances, frisse aanzet, zacht en heel elegant middenstuk vol gekonfijt fruit, karamel, rozijnen, bloedsinaasappel, zachtheid in het evenwicht met fruit en frisse zuren, bijna droog in de finale (hazelnoot), een dessert op zich.

Weetje: wil je een andere kant van grenache noir leren kennen? Probeer dan deze ‘vin doux naturel’ uit Rivesaltes. Bij een natuurlijk zoete rode wijn wordt tijdens het gistingsproces alcohol toegevoegd. De gisting valt stil en niet alle suikers worden omgezet in alcohol. Die restsuikers zorgen ervoor dat je wijn zoet is op een natuurlijke manier.

Meer over de wijn

Sorteer op