Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Dat de Belgische wijnbouw slechts een recent fenomeen is, klopt niet. Namen van straten, wegen en gehuchten in onze steden, ook in Brussel, hinten naar de aanwezigheid van wijnstokken in België tijdens de Middeleeuwen. Tijd voor een duik in onze nationale wijngeschiedenis, met in de hand een lekker glaasje Belgische wijn.


De Belgische wijnbouw in vogelvlucht

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, ligt de oorsprong van de Belgische wijnbouw niet in de Romeinse tijd. Recent onderzoek situeert de vroegste sporen van wijnstokken in België in de 9de eeuw.

Het waren monniken in Gent, Hoei en Vivegnis (Oupeye) die in 815 de eerste wijnstokken aanplantten. Ze hadden wijn nodig voor de religieuze rituelen. Later begonnen ze de wijn ook te verkopen.

Het verval

Vanaf het einde van de Middeleeuwen kwamen er meer en meer wijngaarden in België, vooral op het grondgebied van het prinsbisdom Luik. Maar al snel volgden enkele uppercuts die de Belgische wijnbouw knock-out sloegen.

Door de Kleine IJstijd (15de tot en met de 19de eeuw) lag de gemiddelde temperatuur in West-Europa 1 à 2 graden lager. De bijhorende financiële crisis betekende het einde van veel kleine wijngaarden.

Daarnaast werd het Belgische grondgebied geannexeerd door het Franse Keizerrijk van Napoleon. De afschaffing van de douanebarrières was duidelijk in het voordeel van wijnen uit Bourgogne en de Champagne.

De remonte

1997 is een ijkpunt in de Belgische wijngeschiedenis. In dat jaar wordt de BOB Hagelandse Wijn in het leven geroepen, de eerste beschermde oorsprongsbenaming voor wijn in België. Daarna volgen nog appellaties, zoals de Crémant de Wallonie in 2008 en de BOB Maasvallei Limburg in 2017.

Momenteel is de Belgische wijnbouw in volle groei. Zo liggen er ondertussen 500 hectare aan wijngaarden in ons landje. 48 % van de totale productie is schuimwijn. Daarnaast wordt er ook witte wijn (32 %), rode wijn (16 %) en rosé (4 %) gemaakt.

Nu in promo: Belgische topwijnen

Domaine Oud Conynsbergh Auxerrois Natuur 2018
(art. 470484)

  • Lekker bij gevogelte of pasta met groenten (eekhoorntjesbrood).
  • Aroma’s van rijp geel fruit, appel, mineralen en aardse toetsen, hout.
  • Complexe en zachte aanzet met zuren, invloed van het hout.

 

Château Bon Baron Acolon 2017
A.O.P. Côtes de Sambre et Meuse
(art. 470482)

  • Lekker bij wit vlees (met fruit, escalope), gerookte eendenborst of een kaasplank.
  • Harmonieus en eigenzinnig boeket met veel rijp fruit (cassis, braam), wat vanille en eucalyptus van het hout.
  • Directe en stevige aanzet met veel tannines, daarna een fruitig middenstuk (cassis, vlierbessen), in de finale licht gerookte eiktonen.
  • Weetje: Château Bon Baron heeft een rotsvast geloof in de Duitse druif acolon, die pas in 2002 officieel erkend werd als soort. De druif is vroegrijp en bevat veel kleur, waardoor ze ook veel voor assemblages gebruikt wordt. Ze heeft een hoog suikergehalte en redelijk wat zuurtjes.

 

Château Bon Baron 'La Grande' 2018
A.O.P. Côtes de Sambre et Meuse
(art. 470493)

  • Lekker bij gevogelteragout met tagliatelle of een kaasplank.
  • Speels boeket van hout verweven met zwart fruit, fijne kruiden en een lichte likoreuze toets.
  • Smaak met veel rijp zwart fruit, vanille, hout en een evenwichtige afdronk.
  • Weetje: met 17 ha kan Château Bon Baron zich één van de grootste wijndomeinen van België noemen. Het ligt aan de oevers van de Maas, en dat doet de bodem van kalk-, zand- en leisteen deugd. Kortom: een droom van een terroir.

 

Sorteer op