Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Niet alleen water kan mineraal zijn, ook een wijn kan als ‘mineraal’ omschreven worden. Bij deze 6 wijnen is dat zeker het geval. Profiteer van hun verlaagde prijs om de verschillende schakeringen van mineraliteit te proeven.

Hoe kunnen wijnen mineraal zijn?

  • Wijnstokken voeden zich van nature met mineralen via de wortels. Het gaat dan vooral over terroirs met een gesteente dat rijk is aan kalksteen, schist, graniet of zandsteen.
  • De zuren in de druiven (citroenzuur, wijnsteenzuur) zorgen voor de verbinding met de moleculen van het gesteente. Daardoor krijgt de wijn mogelijk een mineraal karakter.
  • Die mineraliteit is het duidelijkst merkbaar in witte wijnen, want die bevatten vaak meer zuren. In rode wijnen maskeren de tannines en het alcoholgehalte de mineraliteit, waardoor die minder opvalt.
  • In de mond uit mineraliteit zich op verschillende manieren, afhankelijk van het terroir: een rokerig kantje (vuursteen), een zilte ondertoon (jodium in de buurt van de zee), krijtachtige toetsen …

Nu in promo: 6 wijnen vol mineraliteit

Riesling 'Lieu-dit Belzbrunnen' 2018 A.O.P. Alsace
Domaine Dirler-Cadé
(art. 470562)

  • Lekker bij gegrilde vis met shiitakes en koriander.
  • Vol en complex boeket met citrusfruit, een subtiele toets van acaciahoning, peer, koriander en een vleugje mineraliteit (schist).
  • Tegelijkertijd zachte en levendige smaak, heel harmonieus midden, terugkeer van het citrusfruit, vrij lange finale met een zilte toets.
  • Weetje: de druiven van deze lieu-dit groeien op een klei- en zandbodem aan de voet van de grand cru's Saering, Kessler en Spiegel. Gelukkig is de prijs niet zo grand cru!

Touraine Chenonceaux A.O.P. Domaine de la Rochette 2019
(art. 470026)

  • Lekker bij groentesalade, vis, wit vlees, geiten- en schapenkazen.
  • Geuren van mandarijn en honing en een zweem van mineraliteit (kalk).
  • Levendige aanzet met cassis, buxus en wit fruit, gevolgd door honing, sinaasappel en een beetje bloemetjes (linde). Finale met krijt en een heel lekkere zesty toets (limoen, pompelmoes).

Valledolmo - Contea di Sclafani D.O.C. 'Miano' Catarratto 2020
Castellucci Miano
Sicilia – Italië
(art. 470335)

  • Lekker bij pasta met vis.
  • Fris en exotisch boeket met bloemetjes, honing, perzik en mango.
  • Ronde, vette en soepele aanzet, daarna fris en levendig (citrustoetsen en mineralen).

Etna Rosso D.O.C. Dea Vulcano 2018
Donnafugata
Sicilia – Italië
(art. 470104)

  • Lekker bij (pasta met) vis (tonijn, roodbaars), gevogelte.
  • Neus van gedroogd rood fruit (aardbei), licht zoete toets van tabak.
  • Smaak met fris rood fruit, lichte houttoets, frisse en moderne mineraliteit, heel evenwichtige afdronk.
  • Weetje: deze wijn rijpte 14 maanden. Deels in betonnen tanks, deels in Franse eikenhouten vaten die al 2 à 3 keer gebruikt waren.

Santenay 1er Cru A.O.P. 'Beaurepaire' 2018
Domaine Olivier
(art. 392850)

  • Lekker bij rood vlees, gevogelte (eendenborstfilet), kalfsvlees, konijn, pluimwild, kaasplank (oude harde kazen).
  • Nog wat gesloten boeket met een houttoets en verse krieken (op alcohol).
  • Heel uitbundige smaak: vol, luchtig, warm en elegant, beetje frisheid en mineraliteit, terugkeer van kriek (kriekenbier), mooie tannines en lange finale.

Borie La Vitarèle 'Les Schistes' 2020
A.O.P. Saint-Chinian
(art. 322868)

  • Lekker bij rundvlees, lamsvlees, stoofpotjes of groot pelswild.
  • Boeket met zwart fruit (kers, cassis, braambes), kruiden (zoethout, peper), florale toetsen (viooltjes) en een gerookt kantje op het einde.
  • Zachte, gulle, volle en toch frisse smaak met zwart fruit, zoethout en gerookte toetsen, mooie mineraliteit.
  • Weetje: Borie la Vitarèle werd in 1990 opgericht door Jean-François en Cathy Izarn. Sinds 1998 bewerkt het koppel de 18 hectaren volgens biologische en biodynamische principes. Jammer genoeg stierf Jean-François in 2014, maar dochter Camille zet het harde werk voort, samen met haar moeder.

 

Sorteer op