Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Als een boemerang

In het hart van Marlborough, op het noordelijke punt van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, strekt het domein Two Rivers zich uit. Het ligt aan het kruispunt van de rivieren Wairau en Awatere, die de wijngaard voeden. Een geschenk van de natuur waaraan het huis een eerbetoon brengt op zijn etiketten: er staan twee boemerangs die de rivieren symboliseren.

Maar de boemerangs op de etiketten hebben ook een link met de levensloop van de wijnmaker en eigenaar van het domein: Dave Clouston. Hij is een echte Nieuw-Zeelander met veel passie en een hoge dosis nieuwsgierigheid. Hij heeft de wijnwereld doorkruist en deed tonnen ervaring op in Chili, de Verenigde Staten, Spanje en Frankrijk (o.a. in Corsica). Daarna keerde hij als een boemerang terug naar zijn geboorteland, waar hij al die wijnkennis kon toepassen. Het resultaat? Hij maakt elegante wijnen met een heel puur karakter en een sterke persoonlijkheid.

Topterroir

Sinds zijn terugkeer laat Dave zijn reiskoffers staan in Marlborough, zijn geboortegrond waar zijn familie al vijf generaties op het land werkt. Het frisse klimaat van de regio is ideaal voor de teelt van sauvignon blanc, waaraan de regio haar bekendheid te danken heeft. Toch zijn er ook andere druiven die goed gedijen in het vruchtbare terroir van de mooie regio. Zeker als ze groeien op de prachtige, licht hellende heuvels, waar ze genieten van een optimale blootstelling aan de zon. Ook geologisch gezien is het een heel rijke regio, waar wijnmakers de rendementen van de wijnstokken goed kunnen beheersen. Zo zijn ook pinot noir en chardonnay er op hun best. Het bewijs: deze twee ‘single vineyard’-wijnen.


Two Rivers 'Clos des Pierres' Chardonnay 2018
Marlborough - Nieuw-Zeeland
(art. 322229)

Deze wijn is gemaakt met druiven van wijnstokken die 25 jaar oud zijn. De pluk gebeurt manueel en daarna volgt een langzame persing van de druiven en een natuurlijke gisting. Tot slot rijpt de wijn nog 11 maanden in eiken vaten van 4.500 L en in eivormige stenen cuves, waar de malolactische gisting gebeurt. Het resultaat is een frisse witte wijn die meteen verleidt met zijn briljante lichtgouden kleur. U ruikt een gerookt boeket met toetsen van geroosterd brood en boter, aangevuld met geuren van geel fruit en karamel. Daarna volgt een smaak die tegelijk romig, vol, elegant, fris en sappig is. Tot slot wordt u getrakteerd op een lange finale met edel hout.


Two Rivers 'Tributary' Pinot Noir 2018
Marlborough - Nieuw-Zeeland
(art. 322005)

De druiven voor deze pinot noir komen van Brookby Hill Vineyard: een wijngaard met een grote dichtheid (5.000 wijnstokken per ha). De natuurlijke gisting gebeurt voor 40 % met volledige druiven. Daardoor krijgt de wijn meer structuur en uitgesproken aroma’s. Gedurende 11 maanden rijpt de wijn op Franse eik: 75 % van de wijn in grote ‘foudres’ van 4.500 L, en 25 % in ‘barriques’. De niet-gefilterde wijn opent met een vrij intens rode kleur en een verfijnde en frisse pinot-neus. U ruikt goed de aroma’s van rood fruit, bloemetjes, kruiden en een subtiele houttoets. De smaak is verleidelijk en toegankelijk, met een mooie balans tussen de frisheid en het ronde karakter. Geniet ook van de verfijnde fruittoetsen en de mooie lengte.

Ik ontdek ook :


Rode Prijzen geldig t.e.m. 4/8/2021, zolang de voorraad strekt.
Ons vakmanschap drink je met verstand


Sorteer op