Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Proef de mineraliteit in onze wijnen

Van sommige wijnen wordt gezegd dat ze mineraliteit bevatten. Maar wat betekent dat precies? We geven een kleine chemieles en zetten de theorie om in de praktijk met 6 exemplaren uit ons assortiment.

Hoe ontstaat mineraliteit in wijn?

  • Mineralen ontstaan als een base (kalium, calcium, magnesium …) en een zuur samenkomen en een mineraal zout vormen.
  • In wijngaarden van vooral grote terroirs nemen de wijnstokken via hun wortels veel mineralen op. Vaak is de grond er ook wat armer en ligt hij dicht bij een moedergesteente of bodem rijk aan kalk, schist, graniet of zandsteen.
  • Dankzij de zuren in de wijn (citroenzuur en wijnsteenzuur) kunnen de moleculen binden en kunnen er minerale toetsen tot stand komen. Dat valt vooral op bij witte wijnen, die wat meer zuren kunnen hebben. Bij rode wijnen maskeren de tannines en het alcoholgehalte de mineralen, waardoor die minder duidelijk te herkennen zijn.
  • Minerale aroma’s komen bijvoorbeeld voort uit koolwaterstof, jodium (voor wijngaarden dicht bij een zee of oceaan), of steen of vuursteen die in een grote concentratie een gerookte toets aan de wijn geeft.

Nu in promo: 6 wijnen met minerale toetsen

Mineralen komen op verschillende manieren tot uiting. Om dat te bewijzen, laten we je kennismaken met 3 witte en 3 rode wijnen, uiteraard uit minerale terroirs. Profiteer van hun verlaagde prijs.

Gavi del Comune di Gavi D.O.C.G. 'Rovereto' 2022
Michele Chiarlo
Piemonte - Italië

  • Lekker bij pasta met vis en wit vlees.
  • Boeket van citrusfruit (pompelmoes) en bloemetjes (lindebloesem).
  • Sappige, levendige aanzet, frisse aroma's van groene appel en limoen, lange, strakke finale met body.
  • Weetje: de witte tufsteen in de bodem van Gavi zorgt voor het minerale karakter van de wijnen.
Meer over de wijn

Savennières A.O.P. Château de la Mulonnière 'L'effet Papillon' 2020

  • Lekker bij wit vlees, vis (sole meunière), pasta met vis of groenten of jonge harde kazen.
  • Kweepeer, zoet citrusfruit, florale toets (linde), zweem van exotisch fruit en wat hout.
  • Sappige aanzet met ook wat mineraliteit (krijt), soepel en rijk midden met kruidige en florale toetsen, terugkeer van de peer en het exotische fruit, gastronomische wijn.
  • Weetje: de vulkanische leisteen in de rotsachtige bodem van Savennières is een garantie op krijtachtige toetsen in de wijnen.
Meer over de wijn

Bourgogne Chardonnay A.O.P. 'Vieilles Vignes' 2021
Domaine Jean Chartron

  • Lekker bij gevogelte.
  • Verfijnd en floraal boeket met fruit en een mooie houttoets.
  • Sappige, soepele en ronde aanzet, midden met wit en geel fruit, wat botersnoepjes, mineraliteit, verfijnd hout en kruiden.
  • Weetje: de chardonnay voor deze ‘vieilles vignes’ groeit op een klei-kalkbodem.
Meer over de wijn

Conde de San Cristóbal '880 m' 2020
D.O. Ribera del Duero - Spanje

  • Lekker bij rood vlees en stoofpotjes.
  • Intens, rood en zwart fruit, toetsen van bloemetjes, mineraliteit en hout.
  • Frisse aanzet, elegant en toch veel body, mooi evenwicht tussen hout en fruit, finale met rijpe en versmolten tannines.
  • Weetje: de bodem in de appellatie Ribeira del Duero heeft vaak kalklagen.
Meer over de wijn

Etna Rosso D.O.C. Dea Vulcano 2020
Donnafugata
Sicilia - Italië

  • Lekker bij tonijn, roodbaars, pasta met vis of licht gevogelte.
  • Rood fruit (aardbei), viooltjes, lichtzoete toets van tabak.
  • Fris rood fruit, lichte houttoets, mineraliteit, evenwichtige finale.
  • Weetje: de naam van de wijn zegt alles. Deze wijn ontleent zijn mineraliteit aan de vulkanische grond rond de Etna.
Meer over de wijn

Domaine Etchegaraya 2022
A.O.P. Irouléguy

  • Lekker bij wit en rood vlees of jonge harde kazen.
  • Fruitige neus (kers), wat peper en mineraliteit (ijzer).
  • Frisse, elegante smaak met veel fruit (kers, braambes), mooie finale met spanning.
  • Weetje: de kalk- en zandsteen met schist in het Baskische Irouléguy drukt zijn stempel op de wijnen.
Meer over de wijn

Sorteer op