Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Chili ken je ongetwijfeld als het smalle Zuid-Amerikaanse land dat door de ruige landschappen van Patagonië gescheiden wordt van Argentinië. Maar hoe goed ken je het als wijnland? We zetten de belangrijkste kenmerken even voor je op een rij en selecteerden 3 rode monocépages met een onklopbare prijs-plezierverhouding.

De tijdlijn van Chileense wijnbouw

  • 1548: aanplant eerste wijnstokken voor religieuze plechtigheden.
  • 1851: invoer van Franse wijnstokken en aanplant ervan rond Santiago.
  • 1889: onderscheiding voor Chileense wijn op de wereldtentoonstelling in Parijs.
  • 1980: investeringen voor de modernisering van wijntechnologieën en reglementeringen.
  • 2022: wereldspeler waarin steeds meer toonaangevende Franse chateaus investeren.

Waarom kiezen voor Chili?

  • Wijngeschiedenis: ook al worden Chileense wijnen tot de nieuwewereldwijnen gerekend, wijnmakers kunnen beroep doen op bijna 500 jaar expertise.
  • Divers klimaat: warm en woestijnachtig klimaat in het noorden, mediterraan in de centrale vallei en zeeklimaat in het zuiden.
  • Bijzondere geografie: hoge toppen en diepe dalen, er staan zelfs wijnstokken op 1.500 meter hoogte.
  • Chili bleef gespaard van de druifluiscrisis. Er zijn dus nog ‘wortelechte’ stokken die niet op een Amerikaanse onderstam geënt zijn.

Nu in promo: 3 Chileense monocépages

Viña Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2019
D.O. Maipo Valley
Chili
(art. 392454)

  • Lekker bij rood vlees (steak rossini of met champignonroomsaus), barbecue en kazen.
  • Intens boeket met aroma’s van eucalyptus, thee, zwartebessenconfituur en peper.
  • Sappige, kruidige aanzet met erna een soepel en fruitig midden (cassis), de finale is vol en kruidig.
  • Weetje: de oogst van april 2019 gebeurde in ideale omstandigheden. Na het ontristen volgde een koude maceratie (12 °C) voor de kleur en de aroma's. De wijn gistte dan 3 weken om uiteindelijk nog 10 dagen te macereren voor wat extra structuur. 80 % van de wijn ging voor 12 maanden op hout, de andere 20 % bleef in de tank tot de assemblage.

Pérez Cruz ‘Limited Edition’ Syrah 2019
D.O. Maipo Valley
Chili
(art. 322361)

  • Lekker bij rood vlees, konijn, stoofpotjes, barbecue en harde kazen.
  • Elegante, florale neus (viooltjes) met toetsen van fruitsnoepjes, zwart fruit en specerijen (peper).
  • De krachtige, vlezige aanzet gaat over in een soepel midden met opnieuw bloemetjes en fruit, de afdronk is lang, sappig én kruidig.
  • Weetje: de vorige jaargang van deze wijn kreeg een gouden medaille en 95/100 van het wijnmagazine Decanter. De druiven komen exclusief van eigen percelen die op zo’n 900 m hoogte op de flanken van de Andes staan. Na een manuele oogst rust de wijn voor 50 % op nieuw hout en voor 50 % op houten vaten waar al 1 andere wijn in gerijpt heeft.

Cono Sur ‘La Rinconada’ Single Vineyard Block n° 28 Carmenère 2019
D.O. Maipo Valley
Chili
(art. 392992)

  • Lekker bij wit en rood vlees, stoofpotjes, Mexicaanse keuken en zachte kazen.
  • Charmant en kruidig boekt met toetsen van kaneel, peper, tijm en laurier, aangevuld met gestoofde paprika, gedroogde pruim en zwart fruit.
  • Krachtige en compacte aanzet, sappig midden met veel diepte, finale met de aroma’s van de neus.
  • Tip: als je op zoek bent naar een typische en heel smakelijke carmenère uit Chili, dan kan je niet voorbij deze wijn. Zijn fijne kruidige houttoetsen en zijn verfijnde toets van gestoofde paprika zijn ronduit betoverend. Charme en plezier verzekerd!

 

Sorteer op