Bernard Magrez
Blik op een rijke carrière
De in Bordeaux geboren Bernard Magrez (88) is de enige wijnmaker die eigenaar is van vier grands crus classés. Wie is deze wijngigant en wat voor lekkers valt er te proeven op zijn chateaus? We ontdekken het samen.
Wie is Bernard Magrez?
- Bernard Magrez wordt in 1936 geboren in een vrij streng gezin. Op zijn 13de begint hij houtbewerking te studeren. Het zal zijn enige diploma worden.
- Op zijn 19de gaat hij werken bij Cordier, een groot wijnhuis in Bordeaux. Daar leert hij de kneepjes van het vak.
- Begin jaren 60 richt hij zijn eigen bedrijf op, William Pitters, gespecialiseerd in porto en whisky. Hij verkoopt vooral in hypermarkten, wat toen vernieuwend was. Het bedrijf groeit enorm in 20 jaar tijd.
- Vanaf de jaren 80 richt hij zich weer op zijn grootste passie: bordeauxwijnen. Met het opgebouwde kapitaal kan hij zijn eerste grand cru classé overkopen: Château Pape Clément, nog steeds het vlaggenschip van het Magrez-nalatenschap.
- In 1999, 2000 en 2012 komen daar respectievelijk nog Château Fombrauge, Château La Tour Carnet en Clos Haut-Peyraguey bij. Hij wordt zo de enige wijnmaker met vier grands crus classés onder zijn naam, en dat in vier verschillende appellaties van Bordeaux. In totaal bezit hij nu een veertigtal chateaus.
Het vlaggenschip Château Pape Clément
Een beetje geschiedenis
De eerste oogst op de wijngaarden dateert van 1252, toen het chateau nog ‘Le vignoble de la Mothe’ heette en in het bezit was van de famillie de Goth. Een van de kinderen, Bertrand, werd in 1305 paus en nam de naam Clemens V. Vandaar de latere naam van het chateau: Pape Clement.
Paus Clemens V was destijds een spilfiguur in de wijnwereld, en vooral in de Rhône. Dankzij hem konden enkele crus van Châteauneuf-du-Pape, Gigondas en Beaumes-de-Venise concurreren met de beste wijnen uit Bordeaux.
Het terroir
Het chateau ligt in het gebied Graves op de linkeroever van de Bordeaux-regio, meer bepaald in de appellatie Pessac-Léognan. Daar bevinden zich alle 16 grands crus classés van Graves. Château Pape Clement kreeg die onderscheiding vanaf de classificatie van 1953.
De oostelijke wijngaarden liggen op een bodem met veel klei, geschikt voor witte wijn en merlot. In het westen nemen kiezels de bovenhand, wat karakter en diepte geeft aan cabernet. Van de 87 ha wordt er 80 gebruikt voor blauwe druivensoorten (vooral cabernet sauvignon en merlot) en 7 voor witte druivensoorten (vooral sauvignon blanc en sauvignon gris).
Het prestigieuze Château La Tour Carnet
Een beetje geschiedenis
Het chateau is een van de oudste eigendommen in Médoc, met een toren die dateert van het jaar 1120. Het heette toen ‘le Fort de Saint-Laurent’. In zijn lange geschiedenis werd het chateau meermaals overgenomen door verschillende machtige families.
De bekendste fan van het chateau was de grote filosoof en schrijver van de Franse Renaissance Michel de Montaigne. Het chateau was in de zestiende eeuw bezit van diens schoonbroer en de Montaigne vertoefde vaak op het landgoed.
Het terroir
De wijngaarden grenzen aan de appellaties Pauillac en Saint-Julien, in het wijngebied Médoc (linkeroever). Het terroir is er bijzonder divers, maar de wijngaarden van Château La Tour Carnet profiteren van een klei-kalkbodem, overdekt met ‘graves gunziennes’, keien die de bodem warm houden. De wortels reiken zo dieper in de grond en de druiven worden vroeg rijp. Het is op dat terroir dat met de classificatie 1855 drie chateaus tot grand cru classé werden uitgeroepen, waaronder La Tour Carnet.
Van de 250 ha wordt maar liefst 60 % gebruikt voor merlot en 35 % voor cabernet sauvignon. Het aandeel wit is veel kleiner (1,6 ha).