Inzoomen op
Bordeaux
Over Bordeaux zijn al bibliotheken volgeschreven, waardoor het misschien moeilijk is om nog de bomen door het bos te zien. Daarom overlopen we gauw even de Bordeaux-basics, aan de hand van een selectie uit onze webshop.
De druivenblends van Bordeaux
Bordeauxwijnen verschillen onderling nogal van elkaar, zelfs als ze uit hetzelfde gebied komen. Dat heeft niet alleen te maken met het terroir, klimaat en vinificatiemethode. De keuze van de druiven en de combinatie ervan, bezorgen elke wijn zijn eigen karakter.
De drie belangrijkste blauwe druiven in Bordeaux zijn cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. De tanninerijke cabernet sauvignon krijgt in Bordeaux altijd het gezelschap van andere druiven zoals merlot, die de wijn soepeler maakt.
Bij de witte soorten maken sémillon, sauvignon blanc en muscadelle de top 3 uit. Sémillon en sauvignon blanc vullen elkaar perfect aan: sémillon rondt het scherpe van sauvignon af en sauvignon brengt frisse zuren aan.
De streken van Bordeaux
De rivieren de Dordogne en de Garonne en hun gezamenlijke monding, de Gironde, delen het Bordeauxgebied min of meer op in drie wijnzones.
- Op de linkeroever van de Gironde/Garonne liggen de wijngebieden Médoc en Graves/Pessac-Léognan.
- Op de rechteroever bevindt zich de Libournais met o.a. Saint-Émilion en Pomerol als kerngebieden.
- Het gebied tussen beide rivieren heet toepasselijk Entre-deux-Mers. Daar wordt hoofdzakelijk generieke Bordeaux en Bordeaux Supérieur gemaakt.
- Verspreid over deze zones zijn er nog 5 gebieden die op lage heuvels liggen. Ze worden de ‘Côtes’ van Bordeaux genoemd.
De rode wijnen van Médoc
- Er wordt bijna alleen rode wijn gemaakt met cabernet sauvignon, aangevuld met merlot en cabernet franc. Alleen rode wijnen krijgen de herkomstbenaming Médoc.
- Naast de regionale appellaties Médoc en Haut-Médoc zijn er ook enkele gemeentelijke appellaties: Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Margaux, Listrac en Moulis.
- Speciale vermelding voor Saint-Estèphe, met zijn robuuste en krachtige bewaarwijnen met een pittige tanninestructuur.
De gevarieerde Graves en Pessac-Léognan
- Er wordt zowel witte als rode wijn gemaakt, maar toch vooral rood. Ook de bekende zoete witte wijnen van Sauternes situeren zich in dit gebied.
- De opdeling tussen het zuidelijke Graves en het noordelijke Pessac-Léognan kwam er in 1987. De terroirverschillen zijn duidelijk en alle 16 cru classés van het gebied Graves liggen in Pessac-Léognan.
- Een typische witte graves is frisdroog en licht nerveus, door het grote aandeel sauvignon blanc. Pessac-léognan rood wordt vaak vergeleken met médoc, maar heeft nochtans een heel eigen karakter, met naast zwart fruit ook dikwijls aardse toetsen en tabak in het boeket.
De prestigieuze Libournais
- Hier heerst merlot. Het hoeft niet te verwonderen dat in de Libournais alleen rode wijn gemaakt wordt.
- 10 appellaties met ronkende namen: Saint-Émilion, Saint-Émilion Grand Cru, Lalande-de Pomerol, Pomerol, Fronsac, Canon-Fronsac, Lussac-Saint-Émilion, Montagne-Saint-Émilion, Puisseguin-Saint-Émilion en Saint-Georges-Saint-Émilion.
- Voor ieder wat wils hier: donkere wijnen met stevige tannines en zacht fruit (Fronsac), rustieke wijnen (Lussac), krachtige bewaarwijnen (Puisseguin), gestructureerde wijnen met veel sappig fruit en fijne tannines (Lalande-de-Pomerol) …