Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Kanonkop:
icoon van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw

Kanonkop is al een hele poos een vaste waarde in ons assortiment. Het huis is een icoon van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw en de ‘nieuwe wereld’ in zijn geheel. Ontdek het verhaal achter Kanonkop, én profiteer van 5 % korting op al hun wijnen in onze webshop.

Het verhaal achter Kanonkop

De eerste wijn met een etiket van Kanonkop zag in 1973 het licht. Het huis werd opgericht door J.W. Sauer en is nu met Johann & Paul Krige aan haar vierde generatie toe.

De naam verwijst naar een kanon op een heuvel (kop) die nu uitkijkt over de wijngaard. In de 17de en 18de eeuw was een kanonschot het teken voor lokale boeren om de 50 km lange tocht naar de haven aan te vatten met hun waren.

Kanonkop is misschien wel het meest iconische wijnhuis in Stellenbosch. Het heeft de Zuid-Afrikaanse wijnbouw op de kaart gezet. Letterlijk, want de wijnen van Kanonkop waren bij de eerste die je op Europese menukaarten kon vinden onder de titel ‘vin d’étranger’.

Rode wijnen

Het huis is een specialist in rode wijnen: cabernet sauvignon en vooral pinotage. De wijnen hebben over het algemeen een mooi bewaarpotentieel. Dat bleek al in het begin van de jaren 2000 bij verticale degustaties, waarbij verschillende jaargangen naast elkaar geproefd worden. Enkele wijnen van 20 à 30 jaar oud bleken nog bijzonder jeugdig.

Intussen kunnen de wijnen van Kanonkop zich meten met het beste van Europa. En voor wie houdt van dat tikkeltje meer, brengt het huis ook speciale cuvées en grotere formaten op de markt. De belangrijkste is de cuvée ‘Paul Sauer’, vernoemd naar de tweede eigenaar die het huis haar internationale allure gaf. Een uitzonderlijke cabernet sauvignon.

Hoe Europa overstag ging voor de ‘nieuwe wereld’

Kanonkop heeft mee gezorgd voor een andere kijk op niet-Europese wijnen. Dat er buiten Frankrijk ook uitstekende terroirs waren voor wijnbouw, was in de jaren 70 en 80 nog niet evident.

Het vergde wat moed van enkele wijnimporteurs om naast Franse wijnen ook andere landen aan hun aanbod toe te voegen. Eerst zochten ze het nog dicht bij huis: Spanje, Duitsland, Italië …

In de jaren 80 gingen sommigen nog een stap verder. Australië, Zuid-Afrika en Amerika waren de eerste regio’s buiten Europa die hun weg naar onze menukaarten vonden. Niet toevallig gebieden waar al eeuwenlang druiven geteeld werden onder invloed van kolonisatie. En waar vooral wijnen in de stijl van Bordeaux en Bourgogne gemaakt werden.

Een beter terroir voor cabernet sauvignon?

Met hun eeuwenoude expertise weten wijnmakers in de ‘nieuwe wereld’ welke druivensoorten het best aarden in hun omgeving. Interessante case: de cabernet sauvignon in Zuid-Afrika.

Cabernet sauvignon is een vaste waarde in Bordeaux, maar nu blijkt dat bepaalde Zuid-Afrikaanse terroirs een streepje voor hebben op de bakermat van de wijnbouw.

De druif heeft tussen maart en oktober veel warmte nodig om perfect rijp te worden. In Bordeaux durft dat al eens tegen te vallen, waardoor de druiven vroegrijp geplukt worden. Het gevolg: wijnen met wrange tannines. Wijnmakers lossen dat op door een lange houtrijping, of door te blenden met andere druiven zoals merlot.

In Zuid-Afrika doet dat probleem zich niet voor. Cabernet sauvignon wordt er perfect rijp geoogst, waardoor wijnhuizen het aandurven om 100 % cabernet te vinifiëren. Het resultaat? Fantastische wijnen met een enorme smaakbalans.

En zo zitten we weer bij Kanonkop. Ook zij hebben een 100 % cabernet in huis, naast 100 % pinotage en assemblages. Je ontdek ze in onze webshop, met 5 % korting tot en met 29 april 2024.

Nu in promo: 5 % korting op alle wijnen van Kanonkop

Kanonkop Cabernet Sauvignon

De cabernet sauvignon van Kanonkop is een stevige fruitbom met toetsen van zwarte bessen (braam), zwarte thee, kruiden en een streepje potlood. De wijn heeft een mooi evenwicht tussen zuren, fruit en alcohol. Lekker bij lamsvlees en oude harde kazen

Ontdek de 2016

Kanonkop Pinotage

De pinotage van Kanonkop is een complexe en vlezige wijn met zoete toetsen van cederhout, kaneel en kruidnagel. Een echte charmeur die goed past bij rood vlees, schapen- en geitenkazen en oude harde kazen.

Ontdek de 2021 Ontdek de 2018 300 cl

Kanonkop ‘Paul Sauer’

Deze speciale cuvée van cabernet sauvignon, carbernet franc en merlot is elegant en evenwichtig en blinkt uit dankzij zijn toetsen van cassis, zwarte pruim, tabak en leer. Blindelings te ontkurken bij lamsvlees en wild. Bewaarpotentieel van meer dan 10 jaar!

Ontdek de 2020 150 cl Ontdek de verjaardagseditie

Sorteer op