Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Mineraliteit in wijnen

Wat is een mineraal?
Niet alleen water kan mineraal zijn, ook een wijn kan als ‘mineraal’ worden omschreven. Een woordje uitleg is zeker welkom ... met wijnen om het te bewijzen!

Laten we beginnen met een korte samenvatting van onze chemielessen. Hoe ontstaan mineralen? Een base (kalium, calcium, magnesium ...) en een zuur verenigen zich tot een mineraal zout.

Hoe ontstaan mineralen in een wijn?
In de wijngaard, vooral in de grote terroirs, worden planten van nature via de wortels met mineralen gevoed. Het gaat dan meestal om arme bodems, met de nabijheid van een moedergesteente of sedimentair gesteente dat rijk is aan kalksteen, schist, graniet of zandsteen. Maar de mineraliteit van een wijn is niet alleen afhankelijk van de bodem, ook van de zuurtegraad van de wijn (citroenzuur en wijnsteenzuur). Die zorgt ervoor dat de moleculen worden samengevoegd, waardoor de wijn mogelijk mineralen bevat. Die mineraliteit is het duidelijkst merkbaar in witte wijnen, want die bevatten vaak meer zuren. In rode wijnen maskeren de tannines en het alcoholgehalte de mineraliteit, waardoor die minder opvalt.

Verschillende mineralen
Er zijn verschillende soorten minerale aroma's: koolwaterstoffen, jodium (bij wijngaarden in de buurt van de zee of oceaan) of minerale stenen (steen, vuursteen …) die zich, in hoge concentraties, uiten in rokerige tonen.

Wij helpen u om de verschillende kanten van mineraliteit te ontdekken, met enkele wijnen - wit en rood - van minerale terroirs. Profiteer van hun Rode Prijs!

Witte wijnen

Riesling ‘Grand Cru Schlossberg’ 2019
A.O.P. Alsace Grand Cru
Domaine Albert Mann
(art. 470489)

Opent met een boeket van florale tonen (meidoorn, lindebloesem), aangevuld met citroentoetsen. In de mond een mooie en brede expressiviteit, een uitzonderlijke mineraliteit en een aangenaam bittertje van citrus (limoen, grapefruit). U merkt ook een goed volume en mooie weerspiegelingen van het granietterroir. Een grote biologische riesling met een fijn karakter, die nu aan het openbloeien is. Een must bij zeevruchten, vooral bij sint-jakobsschelpen.


Sancerre A.O.P. Domaine Reverdy-Ducroux ‘Chêne Marchand’ Vieilles Vignes 2019
(art. 392471)

Deze sancerre start met een heel fris boeket, met toetsen van citrus(zeste) en bloemen (kamille), aangevuld met lichte minerale accenten (kalksteen) en verfijnde kruiden van de houtrijping (vanille, peper). De mond opent met kracht, gevolgd door een goed uitgebalanceerd middenstuk met fruit en een prachtige mineraliteit. Een lange finale met mooi versmolten fruit en kruiden maakt het helemaal af. Rijke aroma's, een opmerkelijke frisheid en sublieme minerale accenten: deze wijn is ideaal voor een feestelijke maaltijd, vooral bij vis en zeevruchten (sint-jakobsnoten).


Clos Venturi 2019
A.O.P. Vin de Corse
(art. 392397)

Deze witte wijn van de vermentinodruif (100 %) is in omschakeling naar bio. Hij biedt u een charmante en verfrissende neus van wit fruit en kleine witte bloemen, met een mineraliteit van citroen en van de zee (zilte toets). In de mond een mooie combinatie van wit fruit en citrusfruit, met een lange, zachte en aanhoudende afdronk. Een must bij voorgerechten, (pasta met) vis, schaal- en schelpdieren en geiten- of schapenkaas.


Valledolmo - Contea di Sclafani D.O.C. ‘Miano’ Catarratto 2019
Castellucci Miano
Sicilië – Italië
(art. 470335)

Deze witte Siciliaan is gemaakt met de catarratto (100 %) en heeft een mooie, heldere en bleekgele kleur. In het frisse en exotische boeket herkent u aroma's van bloemen, honing, mango en perzik. De aanzet in de mond is rond, vet en soepel, gevolgd door frisheid en levendigheid (citrus en minerale accenten). Een aanrader bij pasta met vis.


Rode wijnen

Santenay 1er Cru A.O.P. ‘Beaurepaire’ 2018
Domaine Olivier
(art. 392850)

Het boeket is nog een beetje strak, met aroma's van hout en verse krieken (op alcohol). De smaak is uitbundig, breed, luchtig, warm en elegant. Geniet van de minerale frisheid, de terugkeer van de krieken, en de mooie tannines in de lange afdronk. Schenk bij rood vlees, gevogelte (eendenborst), kalfsvlees, konijn, pluimwild of een kaasplank (oude harde kazen).


Borie La Vitarèle ‘Les Schistes’ 2018
A.O.P. Saint-Chinian
(art. 392543)

Deze rode bio(dynamische) wijn verleidt meteen met zijn aroma's van zwart fruit (zwarte kers, cassis, braambes) en kruiden (zoethout, peper), zijn florale accenten (viooltjes) en zijn gebrande toets. De gulle, verleidelijke en elegante smaak verwelkomt de terugkeer van het zwarte fruit en zoethout, aangevuld met een rokerige hint. Een mooie mineraliteit en veel frisheid maken het plaatje compleet. Ideaal bij rundvlees, lam, stoofpotjes en groot pelswild.


Rode Prijzen geldig van 4/1 t.e.m. 25/1/2022, zolang de voorraad strekt.

Ons vakmanschap drink je met verstand

 

Sorteer op