Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Dirler-Cadé: “Natuurlijke wijnen zijn verfijnde wijnen”

Het huis Dirler-Cadé gelooft rotsvast in de biodynamische wijnteelt om wijnen te maken die het terroir echt reflecteren.

“We blijven denken aan onze voorouders en het verleden, en we zijn ons bewust van het patrimonium en de traditie die we in leven houden. Eigenlijk zijn we maar hoeders van het terroir voor een volgende generatie.” Het zou recht uit een heilig geschrift kunnen komen, maar het zijn de nederige woorden van Jean Dirler en zijn vrouw Ludivine.

Zij zijn de vijfde generatie van het wijnhuis dat in 1871 in het kleine dorpje Bergholtz (Elzas) opgericht werd, met het motto ‘natuurlijke wijnen zijn verfijnde wijnen’. Respect voor het terroir zit er dus in de genen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Jean en zijn vader Jean-Pierre in 1997 overstapten op biodynamische wijnteelt.

Het terroir in balans

De kern van hun biodynamische zorgen is het terroir een handje helpen met natuurlijke preparaten. Die zorgen ervoor dat de kwaliteit van de bodem verbetert, dat de planten op het terroir dikkere en langere wortels ontwikkelen, en dat de bladeren, bloemen en vruchten in harmonie met elkaar groeien.

Sinds enkele jaren staan er vogelhuisjes voor mezen in en rond de percelen. De vogels kunnen verschillende soorten larven van de druiven pikken. Hagen met verschillende soorten struiken bevorderen de biodiversiteit op de percelen.

Dit domein uit de Elzas is de omweg waard is. (Her)ontdek het nu.

Riesling ‘Lieu-dit Belzbrunnen’ 2016
A.O.P. Alsace
Domaine Dirler-Cadé
(art. 392766)

De druiven van deze lieu-dit groeien op een klei- en zandbodem aan de voet van de grand cru's Saering, Kessler en Spiegel. Ze krijgen er de biodynamische zorgen van de familie Dirler-Cadé. Het resultaat is een wijn, rechttoe rechtaan, lichtgeel van kleur met groene schittering. U ruikt complexe aroma's van citrusfruit, acaciahoning, peer, koriander en leisteen. De smaak is zacht en levendig (door het citrusfruit) en eindigt op een knappe zilte toets. Probeer deze bij gegrilde vis met shiitakes en koriander.


Pinot Gris ‘Lieu-dit Schimberg’ 2017
A.O.P. Alsace
Domaine Dirler-Cadé
(art. 392346)

De briljantgele kleur onthult een neus van geel fruit, pruim (mirabel), anijs, licht rokerige en minerale toetsen. In de mond vinden we een pinot gris demi-sec, eerder hellend naar de droge kant: de aanzet met puur fruit (abrikoos, terugkeer van mirabel) meandert tot in de verfijnde finale. Op uw bord: aperitiefhapjes, vegetarische gerechten, pasta met vis of kaasplank.


Gewurztraminer ‘Grand Cru Spiegel’ 2016
A.O.P. Alsace Grand Cru
Domaine Dirler-Cadé
(art. 322142)

De intense kleur met gele schittering is de voorbode van een complexe neus met aroma's van kruiden, bloemetjes (rozenwater), perzik en mandarijn. De rijke smaak heeft een mooie levendigheid. Na de complexe aanzet volgt een fris middenstuk met florale toetsen, rijpe ananas en een heel lange finale met kruiden en citrusvruchten. Heerlijk bij vegetarische gerechten, desserts of kaasplank.


Riesling ‘Grand Cru Saering’ 2017
A.O.P. Alsace Grand Cru
Domaine Dirler-Cadé
(art. 392393)

De felle, lichtgele kleur en het droge boeket met citrusfruit en verfijnde minerale toetsen spelen het voorprogramma van een subtiel fruitige aanzet. De smaak wordt feller in het midden, met de terugkeer van het citrusfruit. Zet u schrap voor een lange finale met mineralen. Een wijn die uit de verf springt bij zeevruchten, vis (gerookte forel, pasta met vis) en geiten- of schapenkaas.

 

Rode Prijzen geldig van 13/9 t.e.m. 4/10/2021, zolang de voorraad strekt.

Ons vakmanschap drink je met verstand


Sorteer op