Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Monocépages: persoonlijkheid in overvloed

Hoewel de meeste wijnbouwregio’s de voorkeur geven aan assemblages, verzetten sommige wijnmakers zich nog altijd tegen deze trend met hun monocépages, wijnen van één enkele druivensoort. Even dieper ingaan op deze wijnen met sterke karakters.

In de meeste beschermde appellaties (A.O.P.), krijgen assemblages de voorkeur. Of ze nu lokaal of internationaal zijn, druivensoorten hebben elk hun eigen profiel en karakter. De soorten kunnen complementair zijn en samen voor meer complexe wijnen zorgen.

Een ander handigheidje van assemblage is de onvolmaaktheden in wijn wegwerken die er insluipen door een of ander weerkundig of sanitair probleem (een schimmel bijvoorbeeld). Zo is de wijnmaker verzekerd van een uniforme stijl, jaar na jaar. Denk aan de Côtes du Rhône, aan de Languedoc maar ook aan Toscane en zijn volgers.

Tegen de stroom in

De appellaties met monocépages zijn vaak in de minderheid. Er zijn onberispelijke druiven voor nodig of in ieder geval druiven van een optimale kwaliteit voor het oogstjaar. Dit is soms als voorwaarde opgenomen in het bestek van de wijngaard, zoals in de Bourgogne, in het noorden van regio Rhône of als bewuste keuze van de wijnboer.

Monocépages geven bijgevolg vaak wijnen zonder enig compromis, met een ongelofelijk rijk karakter. Merlot, pinot noir, cabernet franc, syrah, montepulciano … Veel druivensoorten komen alleen tot hun recht zonder enige ondersteuning. Ontdek onze selectie en laat u verleiden.

Château Carlmagnus 2017
A.O.P. Fronsac
(art. 322893

Deze 100 % merlot waarvan het steenrood de eerste tekenen van evolutie laat optekenen, is een lekkernij bij rood vlees en een kaasplank. De neus met goed rijpe merlot en een vleugje gedroogd fruit leidt naar een rijke smaak, fruitig en kruidig met een streepje hout en soepele tannines.


Santenay  A.O.P. ‘Le Temps des C(e)rises’ 2018
(art. 392858)

De naam van deze 100 % pinot noir is niet gestolen! Kers is alomtegenwoordig in kleur, aroma's én smaak. Én het is een perfecte wijn om even te bekomen van een (grote of kleine) crise. Een toegankelijke plezierwijn met een crispy en sappig kantje. Serveer hem licht gekoeld, het liefst bij charcuterie, gevogelte, wit vlees, vis (rode tonijn).


Saumur-Champigny A.O.P. Domaine Saint Jean ‘Plaisir de St Jean’ 2018
(art. 322852)

Het eerder intense helder kersenrood van deze 100 % cabernet franc ontvouwt toetsen van vers geplukte braambes, bosaardbei, met een streepje witte peper en een mineraal kantje. Het fruit zet zich door in de mond, zachtjes in de levendige aanzet en daarna krachtiger in het middenstuk met rijpe tannines. De lange finale is rond met mooie zuren. Slaatjes met vlees, charcuterie, wit vlees en stoofpotjes passen er geweldig bij.


Domaine Courbis ‘Champelrose’ 2018
A.O.P. Cornas
(art. 322395)

Barbecue, rood vlees, konijn, stoofpot of een kaasplank in het vooruitzicht? Deze 100 % syrah zal de klus klaren. De aroma’s van peperkoek, peper, viooltjes en likeur van zwart fruit openen de dans, al snel gevolgd door een krachtige smaak, bijna onstuimig, mineraal (ijzer) en krijtachtig. Kortom: een uitstekende wijn met veel diepte en lengte.


Montepulciano d'Abruzzo D.O.C. Riserva ‘Spelt’ 2016
La Valentina
Abruzzo – Italië
(art. 322775)

De intens kersenrode kleur van deze 100 % montepulciano herbergt een charmante en florale neus met likeur van fijn fruit (braambes, kers), aangevuld met mooie kruidigheid (peper, laurier). De smaak is stevig, nog wat gesloten. U proeft mooie tannines en toetsen van likeur van zwart fruit opgetild door een vleugje zoethout en een beetje cacao. Een aanrader bij rood vlees, kalf, konijn, stoofpotjes, barbecue en oude harde kazen.

 

Rode Prijzen geldig van 13/9 t.e.m. 4/10/2021, zolang de voorraad strekt.

Ons vakmanschap drink je met verstand


Sorteer op