Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Maison Bichot: het hart op de tong

Maison Bichot, grote naam in de Bourgogne en al meer dan 60 jaar trouwe partner van Colruyt, hoeven we u niet meer voor te stellen. Met het assortiment biowijnen, verdeeld over 42 appellaties, claimt het domein vandaag moeiteloos de titel van grootste biospeler in de Bourgogne. We ploffen onze koffers neer onder de zon van Beaune en nemen alle tijd voor een openhartig gesprek met Albéric Bichot, het hoofd van het huis.

Albert Bichot is een van de laatste grote familiedomeinen in Beaune. Het huis zag het licht in Monthélie in 1831 waarna Albert Bichot, de eerste Albert, hebben en houden verplaatste naar Beaune. Sindsdien is de handelsvereniging een succesverhaal gebleken van generatie op generatie. We vinden sporen terug van de familie Bichot tot in 1214, de tijd van de kruistochten, en ze wisten al die tijd stand te houden.

Vandaag is Maison Bichot eigenaar van meer dan 100 ha wijnstokken, een waar imperium in de Bourgogne, en in mindere mate de Beaujolais. Het telt 6 entiteiten: het domein Long-Depaquit (Chablis), het domein Clos-Frantin (Nuits-Saint-Georges), Château-Gris (Nuits-Saint-Georges), het domein Pavillon (Pommard), het domein Adélie (Mercurey) en Domaine de Rochegrès (Moulin-à-Vent).

In de geest van de wijnboer

Maison Bichot mag dan wel een grote handelsvereniging runnen tegenwoordig, toch blijft de geest van de wijnboer de doorslag geven. ‘Al onze wijnstokken worden biologisch geteeld’, legt Albéric uit. ‘Voor elk van onze domeinen hebben we een toegewijd team met zijn eigen wijnmakerij, kelders, materiaal … De geest van de wijnboer is overal aanwezig.’

Het onderscheid tussen de cuvées van een ‘domein’ en die van ‘handel’ is duidelijk aangebracht op het etiket. ‘De rode wijnen gemaakt van verhandelde druiven, die we dus niet zelf produceren, of hun witte tegenhangers van most die we kopen, dragen de naam van onze domeinen niet’, gaat Albéric verder. ‘Op het achterste etiket vermelden we of de wijn bio is of niet.’ Sinds 2014 is de wijn Ecocert-gecertificeerd, en dat biologische label is ook terug te vinden op het etiket sinds de millésime van 2018. Laat u verleiden door onze selectie van deze mooie bourgognes.

 

Pommard 1er Cru A.O.P. ‘Les Rugiens’ 2018
Domaine du Pavillon
Albert Bichot
(art. 392586)

U hoeft maar even te ruiken om te weten dat u met een typische pommard te maken heeft. U wordt getrakteerd op een diep en nobel boeket met rood en paars fruit. Nip van uw glas en laat de toetsen van kers, pruim, blauwe bes en braambes uw smaakpapillen verwennen. Naast het fruit ontdekt u ook fijne likeur, houttoetsen, een streepje mineralen en mooie tannines in deze krachtige en gestructureerde wijn. Past uitstekend bij heel wat soorten vlees, wild en jonge harde kazen.


Chambolle-Musigny 1er Cru A.O.P. ‘Les Sentiers’ 2018
Albert Bichot
(art. 392548

De neus is diep, perfect rijp, elegant en verleidelijk met een charmant boeket van framboos en kriek ondersteund door een heel mooi vleugje nobel hout. De smaak is subliem, strelend en zijdezacht met heel zuivere fruitigheid (terugkeer van een toets van framboos en kriek), mooie zuren vergezeld van de delicate zoetheid van hout en een uitstekend lange finale. Op het menu staan hier het best gevogelte en fijne gerechten (lamsfilet, parelhoen).


Corton Grand Cru A.O.P. ‘Clos des Maréchaudes’ 2018
Domaine du Pavillon
Albert Bichot
(art. 392560)

Een avond met rood vlees, sappig wit vlees of een kaasplank gepland? Kies dan voor deze intense biowijn als begeleider. Zijn boeket is diep, heel verfijnd en geconcentreerd. De fijne kriekenlikeur, de mooie houttoetsen, de fruitige tannines en de lange minerale finale zijn tekenen van de kracht en de finesse van deze nog jonge wijn, die een groot bewaarpotentieel heeft.


Chablis 1er Cru A.O.P. ‘Les Vaucopins’ 2018
Domaine Long-Depaquit
(art. 481049)

Deze lichtgouden chablis is een en al frisheid. In het charmante boeket ontdekt u fruitige en florale toetsen. De zuivere smaak is sappig, elegant, mineraal en fruitig tegelijk. Niet twijfelen om deze te serveren bij zeevruchten, oesters, (pasta met) vis of geitenkaas.

 

Rode Prijzen geldig van 13/9 t.e.m. 4/10/2021, zolang de voorraad strekt.

Ons vakmanschap drink je met verstand


Sorteer op