Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Beaujolais: een horizontale degustatie van een uitzonderlijk wijnjaar

Chateau de Chénas, in de buurt van Lyon, telt zo’n 200 hectaren wijngaarden waar de beste crus van Beaujolais groeien. De wijnmakers creëren er de ‘Exception’-wijnen, die wij u maar al te graag laten ontdekken. Waar wacht u nog op?

We waagden ons aan een horizontale degustatie van het oogstjaar 2018, waarbij we drie verschillende terroirs van Chateau de Chénas vergelijken:

  • Chénas: een selectie wijngaarden op 3 ha slibrijke grond
  • Fleurie: een selectie wijngaarden van 1,7 ha granietbodem op een zuidhelling
  • Moulin-à-vent: een selectie wijngaarden (1,4 ha) die op het oosten zijn gericht en profiteren van een granietrijke bodem

Een heel relevante oefening in een wijnjaar dat zowel goed was op vlak van zon als op vlak van opbrengst. De wijnbouwers moesten dus heel wijs omspringen met de rijke oogst om fletse wijnen met een gebrek aan rijpheid te vermijden. Het resultaat zijn dan ook heel smaakvolle en rijpe wijnen. Wij vertellen u graag wat wij van de wijnen vonden. Zo maken we de keuze voor u iets makkelijker. En als dat toch niet het geval zou zijn … dankzij onze Rode Prijzen kan u ze ook gewoon alle drie in huis halen!

Cave Château de Chénas Exception 'Les Combes' 2018
A.O.P. Chénas
(art. 322157)

Deze ‘Les Combes’ heeft een indrukwekkend diepe kleur en concentratie. U ruikt in het glas eerst zwart fruit, gevolgd door subtiele pure chocolade en tabak. Het geheel is omhuld met fijne houttoetsen. Een slokje onthult opnieuw veel zwart fruit (rijpe braambes) en hout, korrelige tannines en een lange, sappige afdronk. Als er wit vlees, rood vlees (lam, kalf) of een kaasschotel op het menu staan, is deze wijn the way to go.

Château de Chénas Exception 'Les Grands Fers' 2018
A.O.P. Fleurie
(art. 322205)

Deze 100 % gamay doet toch wat denken aan pinot. De neus zit namelijk vol fijne en elegante kers, kersenpit en rijpe kriek. Ook in de smaak het pinot-gevoel, een subtiele en fijne fruitsmaak met een lichte en fijne kruidige toets. U proeft ook een zachte toets van likeur en geniet van een lange, zachte en smeuïge finale. Past perfect bij wit vlees.

Cave Château de Chénas Exception 'Les Pérelles' 2018
A.O.P. Moulin-à-Vent
(art. 322113)

Een wijn met een briljante, volle kleur en aroma’s van elegant, zwart fruit en hout met een weelderige structuur. U proeft een mooie aanzet met opnieuw veel fruit en duidelijk aanwezige tannines vol finesse die mooi in harmonie zijn. In de finale een lichte toets van alcohol die wat domineert. Zet deze château de chénas op tafel bij rood vlees (lam, kalf), wit vlees en zachte kazen.


Ons vakmanschap drink je met verstand.
Rode Prijzen geldig van 4/3/2021 t.e.m. 7/4/2021, zolang de voorraad strekt.

Sorteer op