Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Cool Climate Wines: deel 2 – levendige rode wijnen

Gebieden met een frisser klimaat leken lange tijd ongeschikt voor wijnteelt. Nu treden ze meer en meer op de voorgrond. In onze vorige update hadden we het over witte wijnen. Hier focussen we op rode wijnen waarbij een koel klimaat in het voordeel speelt.

Ook voor de productie van rode wijnen werd een fris klimaat 10 jaar geleden meer gezien als een nadeel dan als een troef. Er werd gevreesd voor ‘groene wijnen’ waarin bepaalde delen van de druiven (schil, pitten) onrijp waren. Met als gevolg wrange, scherpe wijnen die een krampachtig gevoel nalaten. Een lijdensweg voor een wijnliefhebber.

Vandaag is die tendens omgekeerd: regio’s als Jura, Loire, Chablis maar ook Duitsland, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland en bepaalde delen van Chili profileren zich als gerespecteerde wijnregio’s.

De klimaatverandering is zeker een deel van de verklaring voor deze ommekeer. Maar we mogen ook de betere vinificatietechnieken en het groeiende vakmanschap van de wijnmakers niet onderschatten.

Druivensoorten die zich uitstekend voelen in een fris klimaat hebben hun levendige karakter gemeen. Denk maar aan pinot noir, gamay, mondeuse, nebbiolo, barbera, blauer zweigelt …

Benieuwd wat deze frissere rode wijnen te bieden hebben? Dat komt goed uit, want we hebben 5 uitstekende voorbeelden klaarstaan, met een Rode Prijs.

Saumur-Champigny A.O.P. Domaine Saint Jean 'Plaisir de St Jean' 2018
(art. 322852)

De vrij intense en heldere kersenrode kleur van deze loire is de voorbode van aroma’s van vers geplukte braambes en bosaardbei. U ruikt ook een toets van witte peper en een vleugje mineralen. Het fruit zet zich door in de smaak. Eerst zachtjes in de levendige aanzet, daarna krachtiger in het middenstuk met rijpe tannines. De lange, ronde finale heeft frisse zuren in petto. Slaatjes met vlees, charcuterie, wit vlees en stoofpotjes doen het goed bij deze wijn.

Blauer Zweigelt Edition Chremisa 2019
D.A.C. Oostenrijk
(art. 322947)

Laat u verleiden door het boeket met sterk aanwezig rood fruit (kers, kriek), een vleugje mineralen en een lichte ondertoon van hout. De smaak is heel fruitig en licht kruidig, met soepele tannines en een lange afdronk. Een uitstekende keuze bij kalfsvlees, charcuterie, pluimwild en zachte kazen.

Pinot Noir 'L'Impatient' 2016
A.O.P. Alsace
Bestheim
(art. 392139)

Deze ‘ongeduldige’ wijn uit het zuiden van de Elzas staat te popelen om u te verleiden. Met zijn aroma’s van rood fruit (kers) en subtiele houttoetsen in de neus, én in de frisse, intense smaak. De mooie, lange en frisse finale is de kers op de taart. Ideaal bij gevogelte, lamsvlees, groot pelswild en zachte kazen.

Nizza D.O.C.G. 'Cipressi' 2016
Michele Chiarlo
Piemonte – Italië
(art. 392384)

De intens robijnrode kleur van deze barbera luidt een boeket in van rijpe kers, framboos en hout. In de intense smaak gaan kracht en verfijning hand in hand. U wordt getrakteerd op rijp fruit en een lange afdronk. Rood vlees, pasta met vlees, konijn, harde oude kazen … Deze wijn begeleidt ze met verve!

Mercurey 1er Cru A.O.P. 'En Sazenay' 2017
Domaine de Suremain
(art. 470255)

Deze stevige, mooi gestructureerde en frisse pinot noir moet nog wat openbloeien, maar u kan hem nu al zonder blozen uitschenken bij klein pelswild. Het boeket is vrij gesloten: u ruikt rood en vooral zwart fruit en nobel hout. Neem een slok en proef zwart fruit, kirsch en een typische aardse toets.


Ons vakmanschap drink je met verstand.
Rode Prijs geldig van 11/2/2021 t.e.m. 3/3/2021, zolang de voorraad strekt.

Sorteer op

Edition Chremisa Blauer Zweigelt 2019 75 cl
 • Nieuw

Edition Chremisa Blauer Zweigelt 2019 75 cl

D.A.C.

karton van 6 flessen

 • Land: Oostenrijk
 • Druif: blauer zweigelt (100 %)
 • Alcoholpercentage: 13,5 % vol

/fles /fles

fles(sen)

L'impatient Pinot Noir 2016 75 cl

  L'impatient Pinot Noir 2016 75 cl

  A.O.P. Alsace

  karton van 6 flessen

  • Land: Frankrijk
  • Druif: pinot noir
  • Alcoholpercentage: 13,5 % vol

  /fles /fles

  fles(sen)

  M. Chiarlo Nizza DOCG

   M. Chiarlo Nizza DOCG "Cipressi" 2016 75 cl

   D.O.C.G. Nizza

   karton van 6 flessen

   • Land: Italië
   • Druif: barbera (100 %)
   • Alcoholpercentage: 14 % vol

   /fles /fles

   fles(sen)

   Mercurey 1er Cru

    Mercurey 1er Cru "En Sazenay" 2017 75 cl

    A.O.P. Mercurey 1er Cru

    karton van 6 flessen

    • Land: Frankrijk
    • Druif: pinot noir (100 %)
    • Alcoholpercentage: 13 % vol

    /fles /fles

    fles(sen)

    Plaisir de St-Jean Saumur-Champigny 2018 75 cl

     Plaisir de St-Jean Saumur-Champigny 2018 75 cl

     A.O.P. Saumur-Champigny

     karton van 6 flessen

     • Land: Frankrijk
     • Druif: cabernet franc (100 %)
     • Alcoholpercentage: 14,5 % vol

     /fles /fles

     fles(sen)