Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

COOL CLIMATE WINES: Deel 1 – Frisse en krokante witte wijnen

Gebieden met een frisser klimaat leken lange tijd ongeschikt voor wijnteelt, maar ze treden meer en meer op de voorgrond. Hier focussen we op de frisse witte wijnen die hun koelere geboortegrond een goede naam bezorgen.

10 jaar geleden werd de productie van wijnen in een fris klimaat meer gezien als een uitdaging dan als een troef. Er was een beeld van wrange, scherpe wijnen. In die zogenaamde ‘groene wijnen’ merkte je duidelijk dat bepaalde delen van de druiven onrijp waren (schil, pitten).

Vandaag is die tendens omgekeerd: de minder zuidelijk gelegen regio’s als Jura, Loire, maar ook Duitsland, Oostenrijk, Noord-Italië (Trentino-Alto Adige) en Nieuw-Zeeland profileren zich als gerespecteerde wijnregio’s.

Frisheid is een troef

Door de klimaatverandering valt de mooie frisheid van wijnen uit een frisser klimaat nog meer op, zeker in vergelijking met de wijnen uit zuidelijke regio’s die vaak te kampen hebben met heel hoge alcoholgehaltes. Daardoor zijn die wijnen een beetje ‘dik’ en verliezen ze wat van hun aromatische rijkdom. Oorzaak: het verlies van aromatische moleculen in de druiven. In de frisse regio’s moeten de wijnmakers wel werken met levendige druiven die in staat zijn om mooi open te bloeien: riesling, verdejo, sylvaner, sauvignon blanc …

Laat u verleiden door deze krokante witte wijnen. En tot binnenkort, voor onze voorstelling van de frisse rode wijnen.

Balthasar Ress ‘Von Unserm’ Riesling 2019
Rheingau – Duitsland
(art. 392349)

Een typisch riesling-boeket: nobel en discreet, een subtiele petroleumtoets, bloemetjes, citrusfruit, groene kruiden en algen. Na de zachte en verfijnde aanzet evolueert de smaak zoals de neus: citrusfruit en delicate toetsen van groene kruiden, aangevuld met een zilte toets en subtiele florale toetsen in de finale. Serveer deze wijn bij riviervis, een slaatje (met vis en groenten) of bij pasta met groenten.

Touraine A.O.P. Château de Pont Sauvignon 2019
(art. 322734)

De vrij intens gele kleur onthult een complex en evenwichtig boeket. U ruikt knoppen van cassis, citrusfruit en wit en geel fruit. Het fruit krijgt vrij spel in de krachtige smaak, met de terugkeer van het citrusfruit in de lange finale. Heerlijk bij aperitiefhapjes, (pasta met) vis, en geiten- en schapenkazen.

Pazo de San Mauro Albariño 2019
D.O. Rías Baixas – Spanje
(art. 392037)

In het boeket zitten verfijnde groene kruiden, kleine witte bloemetjes, appel en een zilte toets. De smaak is soepel en fruitig (citrusfruit, wit fruit). U ontdekt opnieuw een zilte toets en een streepje groene peper in de finale. Aanrader bij zeevruchten (oesters) en wit vlees.

Grüner Veltliner Edition Chremisa 2019
D.A.C. Oostenrijk
(art. 392294)

Deze Oostenrijkse wijn heeft een nog wat gesloten boeket, met een nerveuze toets van groene appel. Neem een slokje en voel de frisse tinteling op de tong. Geniet ook van een rijp middenstuk en een exotische toets in de finale. Past als gegoten bij een koude schotel, slaatjes of pasta met groentjes.

Two Rivers ‘Convergence’ Sauvignon Blanc 2019
Marlborough – Nieuw-Zeeland
(art. 322271)

Achter de schitterende kleur schuilt een verleidelijk boeket van asperge en passievrucht, aangevuld met mango, buxus en een lichte gerookte toets. De smaak opent heel fris, met opnieuw exotisch fruit, daarna een elegant en evenwichtig midden, en een lange finale. Doet het goed bij (pasta met) vis, gerookte zalm, schaal- en schelpdieren, gevogelte, veggie en geiten- en schapenkazen.


Ons vakmanschap drink je met verstand.
Rode Prijzen geldig van 14/1/2021 t.e.m. 10/2/2021, zolang de voorraad strekt.

Sorteer op