De jacht op de ideale wijn is geopend!
Het begin van de herfst geeft traditiegetrouw het startschot voor een nieuw wildseizoen. Van oktober tot januari worden de opties alleen maar uitgebreider en je gerechten alleen maar feestelijker. Al minstens even divers zijn de wijnen die je kan combineren bij al dat lekkers. Aan de hand van 4 wijnstijlen bieden we antwoord aan de meest voorkomende wildbereidingen. Kies je favorieten met wel 15 % korting en begin maar al te dromen over een dampende pot hertenragout.
Wil(d) je dat eens uitleggen?
Wild is de verzamelnaam voor alle dieren die in de natuur geschoten worden. Dat dit maar een bepaalde periode van het jaar mag, heeft vooral met traditie en het behoud van de wildpopulaties te maken. Tijdens de jachtopeningstijd is jagen toegelaten van zonsopgang tot zonsondergang en alleen voor vergunde jagers. Die volgden een jaar lang opleiding over biologie, faunabeheer, veiligheid en wetgeving. Omdat wild vaak al wat oudere dieren zijn die meer beweging hebben en zich voeden met een uitgebreid en gevarieerd menu, is het vlees meer uitgesproken en intenser van smaak. Kort door de bocht kan je het wild dat we hier in België eten in 3 categorieën onderbrengen:
- Pluimwild: gevogelte met zowel wit als rood vlees, zoals fazant en wilde eend.
- Klein pelswild: kleine dieren met een vacht, zoals haas en konijn.
- Groot pelswild: grote dieren met een vacht, zoals hert, ree en everzwijn.
Er is niet zoiets als een pasklare wijn voor elke categorie wild, aangezien ook de bereidingswijze en garnituur hier een invloed op hebben. Met onderstaande 4 wijnstijlen proberen we antwoord te bieden aan de meest voorkomende wildbereidingen.
Volle witte wijnen bij pluimwild en romige bereidingen
Applausje voor zij die een fles wit durven te ontkurken in het wildseizoen. Het is niet eens zo gek. Staat er pluimwild of konijn in roomsaus op het menu? Dan doe je jezelf én je gerecht het meeste plezier met een houtgelagerde chardonnay of witte rhoneblend. Denk aan fazant fine champagne of patrijs met druifjes. Ook bij wilde eend met sinaasappel ontkurk je zonder zorgen wit. Wil je echt origineel zijn? Dan kan je bij de sinaas zelfs kiezen voor een off-dry riesling.
Sappige rode wijnen bij pluim- en pelswild
Rode wijnen waarbij de fruitige smaak de hoofdrol vertolkt, zijn een gedroomde combinatie bij pluimwild zoals eend en patrijs. Van de combo met montepulciano, syrah, gamay of Siciliaanse nerello mascalese worden we bijvoorbeeld helemaal vrolijk. Bij hertensteak of hert met paddenstoelen zit je goed met Franse of Nieuw-Zeelandse pinot noir.
Gestructureerde rode wijnen bij wild
Wild heeft vaak een uitgesproken smaak. Kies in dat geval voor een wijn die het nodige tegengewicht biedt. Kies bij hertenstoofpot voor aardse syrah, een vlezige rhôneblend of animale monastrell. Geheimpje van onze aankoper: konijn met mosterdsaus is verrukkelijk met merlot of sangiovese!
Stevige rode wijnen bij pelswild
Als de spierballen aan het rollen gaan, trek je ook best alle registers open wat de wijn betreft. Voor bij everzwijn selecteerden we 2 alfamannetjes uit Italië: brunello en aglianico. Bereid je een stoofpotje met eend, dan verdien je extra originaliteitsstrepen met amarone. Aan fans van de heerlijke wildpatés die de toog van menig slagerij veroveren, bevelen we rustieke wijnen aan uit bijvoorbeeld Spanje, Corsica of Portugal.
Nu in promo
- -10 % vanaf 6 flessen
- -15 % vanaf 12 flessen