Inzoomen op Bourgogne
Al sinds de Romeinen is Bourgogne hét symbool voor eten en drinken. Het bleef een gastronomische koers varen en ook vandaag associëren we de regio met verrukkelijke wijnen. We zoomen in op dit niet weg te denken wijngebied en geven tot 15 % korting op een diverse selectie bourgognes.
Bourgogne: de basics
Wanneer je je een weg gebaand hebt door de bubbels van Champagne, rijd je in het zuiden zonder omwegen Bourgogne binnen, waarschijnlijk de meest versplinterde wijnregio van Frankrijk. Voor de oorzaak daarvan flitsen we terug naar post-revolutionair Frankrijk. De wijngaarden die tijdens de Franse revolutie vooral aan de kloosters toebehoorden, werden toen als kleine percelen onder het volk verdeeld.
Dat lappendeken aan wijngaarden is ook vandaag nog zichtbaar en kan van noord naar zuid in grofweg 5 regio’s opgedeeld worden: Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais. Zowel Chablis als Beaujolais leiden binnen Bourgogne een eigen leven met een geheel eigen signatuur. Chabliswijnen zijn fris en mineraal dankzij de kalkrijke kleibodem en het koelere klimaat. Beaujolais wordt zelfs vaak als een aparte regio gezien, omdat het niet pinot noir, maar gamay is die er de hoofdrol speelt. We zoomen in op het hart van Bourgogne en houden halt in de 3 overige regio’s.
Het hart van Bourgogne uitgelicht
De mysterieuze Côte d’Or
- Bestaat in het noorden uit de Côte de Nuits, waar vooral rood geproduceerd wordt.
- Bestaat in het zuiden uit de Côte de Beaune, waar vooral wit geproduceerd wordt.
- Er werd al veel onderzoek verricht door geologen, klimatologen … om te verklaren waarom sommige hellingen bijna buitenaardse wijnen produceren, terwijl nabijgelegen percelen het moeten stellen met doorsneewijnen. Het blijft tot op vandaag een mysterie.
De diverse Côte Chalonnaise
- Voor wit is Rully de klinkende naam uit de streek, met frisse en smaakvolle chardonnay. Al wordt er ook lekkere pinot gemaakt.
- Voor rood neemt Mercurey het voortouw, met mannelijke pinot noir met bewaarpotentieel.
- Wist-je-datje en uniek in de Côte Chalonnaise: Bouzeron, waar alleen wijn op basis van 100 % aligoté gemaakt wordt.
De witgedreven Mâconnais
- Het is er warmer dan in de andere regio’s, waardoor de chardonnay rijper wordt.
- De meeste wijngaarden liggen in de valleien tussen de heuvelruggen.
- Thuisbasis van bekende namen als Pouilly-Loché, Saint-Véran en Viré-Clessé.