De I.G.P. Pays d’Oc, rijzende ster
Van de Franse landwijnen zijn die van de I.G.P. Pays d’Oc de grootste groep. De wijnen spreken een aanzienlijke groep liefhebbers aan, zeker omdat de kwaliteit jaar na jaar beter wordt. Naast instapwijnen bieden de wijnmakers nu ook premiumwijnen aan. Die zijn dan bijvoorbeeld het resultaat van parcellaire selectie, oude wijnstokken of een rijping op eikenhout. Toch blijft de prijs-plezierverhouding uitstekend. (Her)ontdek nu de I.G.P. Pays d’Oc, want ons volledige aanbod staat in promo.
Nu in promo: al onze Klassewijnen uit de I.G.P. Pays d’Oc
Pierrick Harang ‘Cuvée Balthazar’ Viognier 2021
I.G.P. Pays d’Oc
- Lekker bij aperitiefhapjes, asperges, gevogelte, pasta met groenten, vlees of vis (sint-jakobsnoten).
- Aromatisch en intens boeket met toetsen van geel en exotisch fruit.
- Citroen in de fluwelige aanzet, daarna crispy en exotisch.
L'Indomptable de Cigalus 2019
I.G.P. Pays d’Oc
Gérard Bertrand
- Lekker bij gegrilde tarbot, vette vis, zeevruchten (sint-jakobsnoten) en verse kazen.
- Intens en complex boeket, toetsen van citrusfruit (pompelmoes), witte perzik, honing, finale met florale en geroosterde toetsen.
- Volle, vettige en fluwelige smaak met braambes, toetsen van vanille, een mooie houttoets, een streepje boter en exotisch fruit (ananas, mango).
Weetje: serveer hem niet te koud, maar net fris genoeg. Het is een grote witte wijn die met een paar graden meer helemaal tot zijn recht komt. Aarzel ook niet om hem te karafferen.
Meer over de wijn S. Delafont ‘Libre Cours’ Viognier-Vermentino 2020
I.G.P. Pays d’Oc
- Lekker bij aperitiefhapjes, pasta met vis of vegetarische gerechten.
- Intens boeket met toetsen van citrus en witte bloemen.
- Intense aanzet, mooi volume, terugkeer van het citrusfruit (exotisch toetsje), beetje floraal.
Weetje: S. Delafont selecteert alleen druiven die komen uit biologische, biodynamische of op zijn minst milieubewuste wijnbouw. Het huis bant chemische producten, pesticiden of herbiciden.
Meer over de wijn L'indomptable de Cigalus 2018
I.G.P. Pays d’Oc
Gérard Bertrand
- Lekker bij rood vlees (lamscarré), wit vlees (kalfskotelet) of zachte kazen.
- Mooi intens en complex boeket: confituur van zwart fruit, kruiden, zoethout, humus en truffel.
- Frisse aanzet, daarna breed, fruitig en aangenaam vettig, aanwezige maar versmolten tannines.
Weetje: Gérard Bertrand koos het domein Cigalus als uitvalsbasis om heerlijke wijnen in het zuiden van Frankrijk te maken. Dat is het eerste van zijn domeinen waar biodynamische principes werden toegepast. De kracht van de bodem staat centraal, en de handelingen in de wijngaarden en de cave gebeuren volgens een kalender die rekening houdt met de stand van de zon en de maan.
Meer over de wijn Laroche ‘L'Art des Sens’ Pinot Noir Réserve 2019
I.G.P. Pays d’Oc
- Lekker bij aperitiefhapjes, konijn, vegetarische gerechten of een kaasplank.
- Een boeket naar de bourgondische stijl van Laroche, vegetaal, rijp en gerookt, kersenpit, wat hout, fijne kruiden en mooie fruitige toetsen.
- Zuiderse versie van pinot noir: elegant, modern en puur, met een pittige aanzet en een rijp en fris midden (zonder zuren) met rijpe kersen.
Pierrick Harang ‘Cuvée Balthazar’ Syrah 2020
I.G.P. Pays d’Oc
- Lekker bij rundvlees, barbecue of een kaasplank.
- Heel mooie aroma's van vers fruit, braambessenconfituur, balsem, garrigue en chocolade.
- Veel body vanaf de aanzet, soepel en fris midden, balsemtoets, garrigue, Provençaalse kruiden (rozemarijn), peperkoek en kaneel.
Pierrick Harang ‘Le Grand Balthazar’ 2020
I.G.P. Pays d’Oc
- Lekker bij rood vlees, barbecue of een kaasplank.
- Complex fruitig boeket, beetje gerookt, mineraliteit, toetsen van viooltjes en cassis, pruimenconfituur en zoete kruiden.
- Frisse aanzet en daarna een breed, zijdezacht en heel fruitig midden met rijke, versmolten tannines en veel body, smaakvolle finale.
Weetje: dit is de 'grand vin' van Pierrick Harang, waarvan er bovendien een beperkt aantal flessen in omloop zijn. De maceratie gebeurt 'à l'ancienne', in open vaten van 500 L. De vaste bestanddelen van de most worden met de voeten weer ondergedompeld (pigeage). Daarna volgt een rijping van 14 maanden in vaten waarin al eens 1 wijn gerijpt heeft. De fles heeft een schroefdop, waardoor de aroma's en smaken niet beïnvloed kunnen worden door kurk.
Meer over de wijn