Souvenirs uit de Sud-Ouest
Het Zuidwesten neemt ongeveer een vierde van heel Frankrijk in beslag. We hoeven dan ook niet uit te leggen dat er heel wat wijn gemaakt wordt, en dat op verschillende niveaus. Ook in de stijl valt er geen lijn te trekken. Wijngaarden hebben hun eigen klimaat, variëteiten en bodem. Eén ding hebben de verschillende subregio’s wel gemeen: de zoektocht naar identiteit en authenticiteit. We laten ons licht schijnen op 4 appellaties met elk een mooie ambassadeur.
Bergeracois
A.O.P. Montravel
- Kleiachtig, kalkrijk gebied met fossielen van zeesterren.
- Er wordt zowel wit als rood gemaakt.
- Frisse, levendige witte wijnen met een heerlijk boeket van hoofdzakelijk sauvignon blanc, muscadelle of sémillon.
Stroomgebied Garonne
A.O.P. Buzet
- Oudste en beroemdste appellatie van het Garonne-gebied.
- Stenige bodem met kalkhoudende klei en zanderige leembodem.
- Vooral rode wijn, maar ook wit en rosé.
- Krachtige, vlezige rode wijnen met rood en donker fruit, kruidigheid en vaak ook rokerige toetsen van hoofdzakelijk merlot, cabernet franc of cabernet sauvignon.
Haut-Pays
A.O.P. Cahors
- Bodem met kalksteen, slib, keien en kalkhoudende klei.
- Uitsluitend rode wijn die bijna zwart is van kleur.
- Krachtige, volle rode wijnen met vruchtencompote van hoofdzakelijk malbec, merlot en tannat. Als de wijn enkele jaren rijpt, krijg je ook vaak toetsen van chocolade, humus en zoethout.
A.O.P. Gaillac
- Een van de oudste en grootste appellaties van de streek.
- Vooral de stenige linkeroever van de Tarn is geschikt voor rode wijn.
- Manusje-van-alles: droge en zoete witte wijnen, rosé, rood en schuimwijnen.
- Gestructureerde, harmonieuze rode wijnen met donker fruit en kruidigheid van hoofdzakelijk duras, braucol, gamay en syrah.
Nu in promo: 4 appellatiewijnen uit het Zuidwesten
Pigeonnier du Gouyat 2021
A.O.P. Montravel
- Lekker bij gevogelte, (pasta met) vis, zeevruchten, geiten- en schapenkazen.
- Uitbundig boeket van citrus (limoen, pompelmoes) en exotisch fruit.
- Ronde, sappige smaak met opnieuw veel citrusfruit.
Weetje: 100 % sauvignon blanc uit de prestigieuze appellatie Montravel, op zo’n 40 kilometer ten westen van Bergerac.
Meer over de wijn
Hominia ‘Rive Gauche’ 2018
A.O.P. Gaillac
- Lekker bij wit en rood vlees (entrecote Rossini), barbecue en zachte kazen.
- Aangenaam boeket met kersenpit en specerijen (vanille, zoethout, witte peper) die verrassend genoeg niet van een houtrijping komen, na het walsen volgen nog zoete bramen.
- Krachtige, pittige aanzet met peper en kersen, een streepje mineraliteit (ijzer) en een lange afdronk met veel frisheid en karakter.
Weetje: de wijngaard bevindt zich op de rivierterrassen op de linkeroever van de Tarn. De bodem is vrij diep, met zand, rolkeien en kiezels. De vinificatie gebeurt 'sur lies' (op eigen bezinksel) om meer rondheid en souplesse te krijgen.
Meer over de wijn
Mission de Cénac 2019
A.O.P. Cahors
- Lekker bij rood vlees, barbecue en harde kazen.
- Delicate neus met rijpe kersen, cassis, een kruidige toets van munt en tabak.
- Stevige, soepele aanzet, vlezig middenstuk en een evenwichtige, lange afdronk.
Weetje: deze cahors is een grote wijn met een kleine prijs van het gerenommeerde huis Prieuré de Cénac.
Meer over de wijn
Château Balesté 2016
A.O.P. Buzet
- Lekker bij barbecue, rood vlees en stoofpotjes.
- Charmante neus van cassis, rijp zwart fruit en peper.
- Soepele aanzet, fris en stevig middenstuk met voldoende souplesse en diepgang, levendige finale met nog jonge tannines.
Weetje: Buzet haalt zelden zo'n hoog niveau. Waarom is deze wijn dan zo goed? Een combinatie van een groot jaar (2016) en een uiterst zorgvuldige vinificatie. Resultaat: een gespierde wijn vol fruit.
Meer over de wijn