Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Dankzij betere technieken is rosé niet langer dat ‘lichte vakantiewijntje’. Maar wat zijn die technieken om rosé te maken? En welke verschillende resultaten leveren ze op? Je ontdekt het hieronder, en je profiteert bij elke methode van promo’s op wijnen die volgens die methode gemaakt zijn.


Rosé persen

Na de oogst worden de blauwe (en soms witte) druiven onmiddellijk geperst. Het sap komt daardoor heel kort in contact met de druivenschillen en wordt dan verder gevinifieerd zoals bij witte wijnen. Het resultaat: heel licht gekleurde wijnen met een subtiel aroma van rood fruit. Het merendeel van de Provençaalse rosés wordt zo gemaakt.

 

Château Barthès 2021
A.O.P. Bandol
(art. 392945)

  • Lekker bij aperitiefhapjes, merguez, zuiderse keuken, pasta met vis of groenten en vegetarische gerechten.
  • Heel aromatisch boeket met citrusfruit, witte bloemetjes, witte aalbes, bosaardbei en peer.
  • Frisse en levendige smaak, fruitig ook (aalbes, rode besjes, watermeloen), mooie lengte.

 

Domaine Vico ‘Le Niellucciu’ 2021 BIO
A.O.P. Corse
(art. 392614)

  • Lekker bij de barbecue.
  • Aromatische geuren van maquis (mirte, jeneverbes), klein rood fruit (aalbes, aardbei) en pomelo, aangevuld met zilte toetsen (zeenevel).
  • In de mond sappig, zijdezacht, rond en toch fris, veel finesse, wat karakter door de kruiden, terugkeer van de maquis en peper. Echt een gastronomische rosé.

Maceratie-methode

De schillen van blauwe (en soms witte) druiven weken enkele uren (max. 12) in het sap, dat zo een iets sterkere kleur krijgt en meer aroma’s kan onttrekken aan de schillen dan een ‘rosé de presse’.

 

Conde de San Cristóbal 'Flamingo Rosé' 2022
D.O. Ribera del Duero - Spanje
(art. 322783)

  • Lekker bij schaal- en schelpdieren, (pasta met) vis en slaatjes.
  • Floraal boeket met toetsen van kers en yoghurt met fruit.
  • Elegante aanzet, daarna een fruitig midden met de structuur van een echte rode ribera.

Rosé de saignée

Het sap, de schillen en de pitten van blauwe druiven macereren nog langer (24 tot 48 u.). Nog voor de fermentatie op gang komt, wordt een deel van het sap afgetapt (de ‘saignée’). Het afgetapte deel wordt verder gevinifieerd zoals een witte wijn. Het andere deel van het sap blijft in de cuve en wordt rode wijn. Deze rosés hebben meer kleur, meer body en meer smaak.

 

Black Cottage Rosé 2022
Marlborough – Nieuw-Zeeland
(art. 322557)

  • Lekker bij wit vlees, kruidige gerechten en pasta met tomatensaus.
  • Fijn en aromatisch boeket met subtiele toetsen van bloemen, rozenwater, aalbessen, citrus (citroenzeste en pompelmoes).
  • De smaak is rechttoe rechtaan, met veel frisheid, mooie zuren, wit fruit, klein rood fruit, citrus (citroen, witte pompelmoes), een subtiel bittertje van zeste en een lekkere snoepjestoets.

 

Château La Genestière 'Cuvée Raphaël' 2022
A.O.P. Tavel
(art. 322485)

  • Lekker bij wit vlees, pasta met vis, vlees of groenten of een barbecue.
  • Intense geuren van rode bessen, kersenconfituur, snoep (viooltjes) en witte peper.
  • De directe aanzet met een fruitexplosie mondt uit in een lange finale met lichte, zalvende tannines.

 

Sorteer op