Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

BBQ, scampi’s en wijn: een magische combinatie

Heb je het een beetje gehad met de eeuwige merguez en de vleesbrochettes op de barbecue? Varieer dan met scampi’s. Hier krijg je enkele tips om je schaaldieren op de juiste manier te grillen. En natuurlijk enkele wijnen waarbij de scampi’s nog beter zullen smaken. Hou je klaar voor een verwennerij …

Marina, marina, marinades!

Er gaat niets boven een marinade om je scampi’s malser te maken en ze een unieke smaak te geven. Laat je zeevruchten eerst aan de oppervlakte ontdooien en bestrijk ze dan met je favoriete marinade. Op zoek naar inspiratie? Op colruyt.be/lekkerkoken vind je enkele heerlijke ideeën.
Goed om te weten: hoe langer je de scampi's laat ‘baden’, hoe meer ze de smaken van de marinade zullen absorberen. Laat de scampi’s daarom minstens 1 u. marineren voordat je ze grilt.

Gegrild tot in de perfectie

Je kiest het best voor grote, ongepelde scampi’s. Zo blijven ze malser tijdens het koken. Dep ze droog voordat je ze op de barbecue legt, zelfs als ze gemarineerd zijn. Om ze te grillen, steek je ze op een brochette of schuif je ze in een dubbele grill

En in het glas?

Gegrilde scampi’s hebben een vrij stevige bite die vraagt om wijnen met een knapperig karakter (alsof je in een stuk fruit bijt). Witte wijnen met frisse zuren zijn perfect. Je kan de wijnen ook afstemmen op de saus die je bij de scampi’s serveert. Een lichte rode wijn gaat bijvoorbeeld goed samen met een tomatensaus. Een witte wijn op basis van viognier, met exotische en florale aroma's, zal perfect zijn bij een kerriesaus.

Hier zijn een paar suggesties, samen met actieprijzen die je doen watertanden!


Soave Classico D.O.C. ‘Perinato’ Pigno 2019
Giannitessari
Veneto - Italië
(art. 470387)

Deze 100 % garganega heeft een strogele kleur en zit vol aroma's van geel fruit (abrikoos, mandarijn), met een hint van salie. In de mond wordt de volle aanzet met geel fruit gevolgd door een middenstuk met honing, amandel en een mooie verfijnde houttoets. Overall merk je een mooi evenwicht tussen de zuren en het smeuïge karakter.

Ook lekker bij: vis en wit vlees.


Saumur-Champigny A.O.P. Domaine Saint Jean ‘Plaisir de St Jean’ 2018
(art. 322852)

De vrij intense en heldere kersenrode kleur kondigt een boeket aan van vers geplukte braam en wilde aardbei, aangevuld met een vleugje witte peper en minerale accenten. Het fruit zet zich voort in de mond: zachtjes in de levendige aanzet, dan met meer kracht in het middenstuk met rijpe tannines. De lange, ronde afdronk wordt opgefleurd met mooie zuren. 

Ook lekker bij: slaatjes met vlees, charcuterie, wit vlees en stoofpotjes.


Le Grand Vin Rauzan Despagne 2020
A.O.P. Bordeaux
(art. 392849)

De bleke en heldere kleur omhult een licht kruidig boeket met fruitige accenten (citrus, wit fruit). In de mond komen de citrusvruchten terug, die vanaf het begin heel levendig zijn. De smaak eindigt met een zachte afdronk

Ook lekker bij: wit vlees (gevogelte), (pasta met) vis.


Pierrick Harang ‘Cuvée Balthazar’ Viognier 2020
I.G.P. Pays d'Oc
(art. 322111)

De mooie intens gele kleur kondigt een heel aromatische neus aan, geurend naar geel en exotisch fruit. De smaak is vol, direct en kristalhelder, met een aanzet van citroen, en een knapperig én fluwelig maar ook vrij exotisch middenstuk. Een unieke combinatie: vrolijk én strak tegelijk.

Ook lekker bij: aperitiefhapjes, vis (pasta met sint-jakobsnoten), gevogelte, pasta met groenten.

 

Sorteer op