Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Nieuw: een zijdezachte alicante bouschet

Elke maand zetten we hier enkele gloednieuwe wijnen in de kijker. Deze maand ontdek je een zijdezachte alicante bouschet uit Languedoc.

In 1855 kruisten Louis en Henri Bouschet de druiven grenache en petit bouschet: de alicante bouschet was geboren!

Bij lage opbrengsten is de blauwe druif bijzonder weelderig en kleurrijk. Daarom wordt ze vooral gebruikt in assemblages om wijnen wat extra body en kleur te geven. Zo bestaat onze nieuwe ‘Arrenaou’ van het huis Fontarèche (Languedoc) voor 70 % uit alicante bouschet, aangevuld met carignan.

Maar ook 100 % alicante bouschet behoort tot de mogelijkheden, zoals de Portugese Pousio die we al langer in huis hebben. Uiteraard zijn er heel wat verschillen tussen beide wijnen, maar toch zorgt de alicante bouschet voor een rode draad. Je herkent in beide wijnen een volle, diepe stijl met zijdezachte tonen van zwart fruit en kruiden. Ideaal bij mediterraanse en vooral pittige gerechten.


Fontarèche 'Arrenaou' 2020
I.G.P. Pays d'Oc
(art. 322338)

De alicante bouschet voor deze wijn komt van wijnstokken die in 1970 werden aangeplant. Door de oudere wijnstokken en de lagere rendementen worden de eigenschappen van de druif uitvergroot. In dit geval een formidabele fruitigheid met toetsen van pruimenconfituur en zoete kruiden, zowel in het boeket als in de smaak.


Pousio 'Alicante Bouschet' 2018
Vinho Regional
Alentejano - Portugal
(art. 322044)

Deze karmijnrode, 100 % alicante bouschet pakt uit met aroma’s van zwart fruit (cassis). Bij de aanzet opnieuw cassis, en daarna een midden met kruiden en rijpe tannines. De finale is mooi complex.

 

Sorteer op