Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

De nobele druiven van Dirler-Cadé: een kraakheldere symfonie

Maak kennis met 4 nobele druiven van de Elzas via de pure wijnen van Dirler-Cadé. Het wijnhuis teelt de druiven volgens biodynamische principes en valt op geen valse noot te betrappen.

Nobele druiven?

Elzas kent 4 nobele druiven: gewurztraminer, riesling, pinot gris en muscat. Alleen monocépages van die soorten mogen met de titel Alsace Grand Cru pronken.

Dirler-Cadé: 5 generaties vakmanschap

Wie de nobele druiven wil leren kennen, kijkt het best in de richting van Dirler-Cadé. Het wijnhuis werd in 1871 opgericht in het kleine dorpje Bergholtz en is al die tijd in handen van dezelfde familie gebleven. Huidige eigenaars Jean Dirler en Ludivine Cadé, ondertussen de 5de generatie, beheren 18 ha aan wijngaarden, waarvan 42 % op grand-cruterroirs staan (Saering, Spiegel, Kitterlé en Kessler).

Terroir in balans

‘Natuurlijke wijnen zijn verfijnde wijnen’. Met dat motto werd Dirler-Cadé opgericht. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Jean en zijn vader Jean-Pierre in 1998 overstapten op biologische en biodynamische wijnteelt. Vanaf de jaargang 2007 dragen 100 % van hun flessen de verdiende labels.

De kern van hun biodynamische zorgen is het terroir een handje helpen met natuurlijke preparaten. Die zorgen ervoor dat de kwaliteit van de bodem verbetert, dat de planten op het terroir dikkere en langere wortels ontwikkelen, en dat de bladeren, bloemen en vruchten in harmonie met elkaar groeien.

Sinds enkele jaren staan er vogelhuisjes voor mezen in en rond de percelen. De vogels kunnen verschillende soorten larven van de druiven pikken. Hagen met verschillende soorten struiken bevorderen de biodiversiteit op de percelen.

Het resultaat? Elegante wijnen

Dankzij de biodynamische principes proef je de puurste expressie van het terroir. De wijnen vallen op door hun zuivere aroma’s, elegantie en mineraliteit. De zuurtjes zijn mooi versmolten in de structuur, wat zorgt voor vlotte wijnen die wereldwijd lof oogsten.

Zin om zelf te oordelen? Dat kan nu voordelig met onze promo’s op 5 verschillende referenties van het huis. Ontdek ze nu.


Pinot Gris 'Lieu-dit Schimberg' 2017
A.O.P. Alsace
Domaine Dirler-Cadé
(art. 392346)

Deze pinot gris komt van de lieu-dit 'Schimberg', die omringd is door grand cru's. Het is een op-en-top harmonieuze wijn, die een perfecte balans vindt tussen zoetigheid, aciditeit, alcohol en fruit. Geniet van de licht gerookte toetsen in het boeket en de pure fruittoetsen in de smaak. Een aanrader bij aperitiefhapjes, veggie, pasta met vis of een kaasplank.


Riesling 'Lieu-dit Belzbrunnen' 2016
A.O.P. Alsace
Domaine Dirler-Cadé
(art. 392766)

De druiven van deze lieu-dit groeien op een klei- en zandbodem aan de voet van de grand cru’s Saering, Kessler en Spiegel. Je proeft een complexe wijn met veel body. Fruit en kruiden slaan de handen in elkaar voor een ideale kennismaking met één van de mooiste terroirs van de Elzas. Onze culinaire tip: gegrilde vis met shiitakes en koriander. Een geslaagd huwelijk met het citrusfruit en de zilte toets van deze levendige wijn.


Gewurztraminer 'Kessler' 2012
A.O.P. Alsace Grand Cru
Domaine Dirler-Cadé
(art. 392363)

Je hebt vis, zeevruchten of blauwe kazen op je menu gezet? Ontkurk dan deze gewurztraminer van de grand cru Kessler met een mooie balans tussen zoet en zuur. Na een floraal boeket met rozenwater, muskaat, mandarijn en amandel volgt een fijne, zachte en honingrijke smaak. Daarna krokante zuren en een lange, pittige finale met accenten van gember.


Muscat 'Saering' 2017
A.O.P. Alsace Grand Cru
Domaine Dirler-Cadé
(art. 470480)

In het warme 2017 oogstte Jean Dirler vroeger dan gewoonlijk. Een juiste beslissing, want zo is de wijn voldoende fris geworden, ondanks de temperaturen. Je proeft een typische, subtiele saering grand cru met crispy fruittoetsen en een uitgesproken sappigheid. Let ook op de tonen van rozenwater en het streepje munt. Een genot bij het aperitief, vis of schapen- en geitenkaas.


Riesling Terre Kitterlé 2019
A.O.P. Alsace Grand Cru
Domaine Dirler-Cadé
(art. 470478)

De wijnstokken voor deze wijn staan op het steilste terroir van het gebied van Guebwiller, met een superdiverse bodem van zandsteen, klei en vulkanische elementen. De mineraliteit in het onstuimige boeket en de zilte toets in de zuivere smaak getuigen hiervan. Een wijn met een mooie balans tussen zuur en fruitig, en een lange, evenwichtige afdronk. Een must bij schaal – en schelpdieren of forel op de barbecue.

 

Sorteer op