Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Nu of nooit: de grote rhônewijnen van M. Chapoutier

Het beroemde wijnhuis M. Chapoutier is al jaren een vaste waarde bij Klassewijnen. Wijnaankoper Johan reserveert er elk jaar enkele exclusieve wijnen, gemaakt van Chapoutiers beste percelen in de noordelijke Rhône. De biodynamisch geteelde druiven worden per perceel gevinifieerd tot topwijnen die op de markt komen als de ‘sélections parcellaires’. Ontdek hier wat het zwoele oogstjaar 2019 voor jou in petto heeft.

Wees er snel bij, want de voorraad is beperkt. Op = op.

2019, een zwoel oogstjaar

Een jaar met allerlei klimatologische uitspattingen: dat was in de Rhônevallei het wijnjaar 2019. Toch zijn de Chapoutiers erin geslaagd rode wijnen te maken waarbij elegantie en verfijnde tannines centraal staan. Ook de witte wijnen zijn mooi in evenwicht en worden naar een hoger niveau getild dankzij hun streepje mineraliteit. Dat hebben ze te danken aan de vervroegde oogst om ze te beschermen tegen zonnebrand.

Hoge toppen, diepe dalen

De eerste maanden van 2019 zijn bijzonder koud en droog. Wijnstokken moeten gebruik maken van waterreserves die ze in de herfst aangelegd hebben. Door de aanhoudende koude wordt er ook laat gesnoeid, om schade door voorjaarsvorst te vermijden. In maart komen dan toch de eerste knopjes tevoorschijn.

Maar de vreugde is van korte duur: in de eerste week van april wordt er vorst voorspeld. De schade blijft gelukkig beperkt. Een paar weken later is het een storm die het wijngebied verrast, waardoor de groei van de wijnstokken even stilligt. De nog jonge twijgjes moeten herstellen van de stevige zuidenwind.

De lentezon zorgt vanaf eind april voor de ontwikkeling van de bloesems tot trossen. Maar ook in mei moet er actie ondernomen worden om de wijnstokken, ondertussen in volle ontwikkeling, te beschermen. Deze keer voor een onweer dat genadeloos hagelstenen afvuurt.

Het relatief droge voorjaar blijkt een voorbode te zijn van een zwoele zomer waarin wijnboeren te kampen krijgen met watertekorten die ze niet meer kunnen opvangen met reserves. Dankzij de diepe klei in de bodem wordt het droge wijnjaar toch enigszins gered.

De hitte blijft doorheen de zomer toenemen en methodes uit de Roussillon moeten de oogst redden: zo wordt de groene oogst geschrapt, om de trossen meer schaduw te geven. Broodnodig, want ochtendtemperaturen van zo’n 35 °C drijven de wijnstokken tot het uiterste.

De laatste loodjes

Half augustus worden de bladeren op verschillende percelen uitgedund, zodat de trossen kunnen ademen. Nu de hittegolf achter de rug is, krijgen de trossen op die manier nog een duwtje in de rug. Door de druiven tijdens de zomer te beschermen voor de zon, wordt er nu ingezet op het rijpen van de trossen tot aan de oogst.

Het merendeel van de witte druiven wordt in de eerste week van september geplukt. Ze hebben een opvallende frisheid, vermoedelijk dankzij de bescherming van het bladerdek in de maanden juli en augustus. De oogst gaat door tot de pluk op de oude percelen, waar het uitzonderlijk rijpe fruit (dankzij de warme tweede helft van september) een mooi wijnjaar aankondigt.

Van heel goed tot geweldig …

Al die weersomstandigheden hebben hun stempel gedrukt op de vintage en lieten tot in de oogsttijd hun sporen na op bepaalde percelen. Toch zijn deze Chapoutier-wijnen uitgedraaid tot niet te missen parels. Het zijn uitstekende ambassadeurs van een bewogen, maar uitstekend wijnjaar. Geniet ervan!



Le Pavillon 2019
A.O.P. Hermitage
(art. 322248)

Les Granits 2019
A.O.P. Saint-Joseph
(art. 322175)

Croix de Bois 2019
A.O.P. Châteauneuf-du-Pape
(art. 322203)

Les Granits 2019
A.O.P. Saint-Joseph
(art. 322324)

La Mordorée 2019
A.O.P. Côte Rôtie
(art. 322292)

Varonniers 2019
A.O.P. Crozes-Hermitage
(art. 322303)

Barbe Rac 2019
A.O.P. Châteauneuf-du-Pape
(art. 322147)



Sorteer op