Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

De goddelijke sangiovese

De sangiovese is vandaag niet meer weg te denken als grote Italiaanse druif. De druif is oppermachtig in de Toscaanse wijnbouw, en dankt zijn naam aan de Romeinse god Jupiter. ‘Sangiovese’ is afgeleid van het Latijnse ‘Sanguis Jovis’ of ‘bloed van Jupiter’. De wijnboeren die sangiovese verbouwen vertellen dat de druif tijdens mindere jaargangen een ware hel is; bij uitzonderlijke jaargangen leidt hij dan weer naar de 7de hemel. We zoomen in op deze Italiaanse karakterdruif.

Sangiovese is nu de koning van Toscane, maar in het verleden was hij niet meer dan een geadopteerde zoon. De druif is het resultaat van een kruising tussen de ciliegiolo, een Toscaanse druif, en de calabrese di montenuovo, die we terugvinden rond Napels. De sangiovese heeft op zijn beurt een reeks subvariëteiten voortgebracht waaronder de sangiovese grosse met grote pitten en de minder vaak voorkomende sangiovese piccolo met kleinere pitten.

Tafel- of plezierwijn

De sangiovese levert wijnen met een half-intense kleur en typische aroma’s van zwarte kers en wilde kruiden. De smaak is vaak elegant en bezit expressieve tannines. De meest eenvoudige van die wijnen komen perfect van pas in de alledaagse keuken, terwijl de meer complexe exemplaren de mooiste momenten van het leven nóg mooier maken.

Wat de sangiovese-wijnen zo bijzonder maakt is dat ze sterk van smaak kunnen veranderen in de loop der jaren. In zijn jeugd biedt de wijn een mandje van rood fruit (kers, kriek) en zwart fruit (zwarte bes, braambes), vaak aangevuld met kruidige toetsen (vanille). Met de leeftijd komen er tertiaire aroma’s bij in overvloed: subtiele en complexe bostoetsen, accenten van champignon, een dierlijk tintje (vacht), tot zelfs een vleugje truffel.

Hoewel de druif verkrijgbaar is als monocépage (zoals onze Brunello Casisano 2015) zit de sangiovese vaak in een assemblage met andere Italiaanse of internationale variëteiten. Zo blijven montepulciano, merlot en cabernet (zoals in de Aleramico Rosso 2019) uitstekende partners die de hoekjes van de vurige Toscaan kunnen afronden door de fruitige toetsen van de wijn naar voren te brengen.

Je hebt het vast al begrepen: de sangiovese is een vurige druif met meerdere facetten, die alle recht heeft om (her)ontdekt te worden. Daarom hebben we voor jou een selectie gemaakt om deze grote druif nog meer te waarderen.


Trasimeno D.O.C. ‘Glanio’ 2018
Madrevite
Umbria - Italië
(art. 322198)

Dit domein ligt aan de westelijke zijde van het bekende Trasimeno-meer, op een boogscheut van Toscane. Het levert hier een geslaagde begeleider van kruidige stoofpotjes met rood vlees en gegrilde kip. Het boeket bezit rood fruit en een lichte pepertoets. Daarna volgt een heel toegankelijke en speelse smaak met opnieuw rood fruit, kruiden en wat kreupelhout.


Toscana I.G.T. ‘Aleramico Rosso’ 2019
Marchesato degli Aleramici
Toscana – Italië
(art. 470431)

Achter de intens rode kleur schuilt een boeket van rood en zwart fruit, aangevuld met hout en kruiden. De smaak is stevig en bezit ook rood fruit en nog jonge tannines. Deze assemblage van sangiovese en cabernet franc doet het goed bij gevogelte, kalfsvlees en pasta met groenten. 


Brunello di Montalcino D.O.C.G. ‘Casisano’ 2015
Tommasi
Toscana – Italië
(art. 322462)

De mooi geëvolueerde, robijnrode kleur is de voorbode van een boeket met gekonfijt fruit, vanille, kruiden, een vleugje peper en tabak. In de mond ontdek je kersenlikeur, opnieuw kruiden (peper) en tabak, begeleid door fluwelige tannines. De smaak mondt uit in een lange en frisse finale. Een genot bij gegrild rood vlees en gerijpte kazen.

 

Sorteer op