Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Nizza D.O.C.G.: wijnen om van te genieten

Het visionaire wijnhuis Michele Chiarlo nam meer dan 20 jaar geleden het domein La Court in handen. Een meesterzet van de familie die een enorme fan is van de barbera-druif. Hun Cipressi 2016 werd in 2018 uitgeroepen tot de beste wijn ter wereld door Wine Enthusiast. Reden genoeg om het domein en de wijnmakers in de kijker te zetten.

De appellatie Nizza zag het licht in 2014. De wijngaarden van de appellatie liggen in de 18 gemeentes van de gelijknamige regio Nizza, in de provincie Asti. De barbera-wijnstokken staan er ideaal op de heuvelflanken, en vooral in het bekken van Piemonte, een heuvelachtige zone die dateert van het Tertiaire tijdperk. De kalkbodems worden gekenmerkt door klei- en zandachtige mergel en laagjes zandsteen. De rode wijnen moeten er minstens 18 maanden rijpen, waarvan 6 maanden op eik. Voor riservas is dat respectievelijk 30 en 12 maanden.

In de schaduw van de cipressen

Michele Chiarlo is een van de domeinen die het mooie weer maken in Nizza. En in onze webshop, want het domein leverde al heel wat Topwijnen. In 1995 kocht het huis Tenuta La Court, met een uniek perceel van 20 hectaren die op 2 heuvels liggen. La Court staat symbool voor een mooi evenwicht tussen mens en natuur. De wijn dankt zijn naam aan de majestueuze cipressen die dateren van 1850 en over de heuvels uitkijken. De 2016 overtuigde het magazine Wine Enthusiast in 2018. En ook de 2015 had daarvoor al lof geoogst in de gespecialiseerde pers.

Ontdek nu twee straffe ambassadeurs van de steeds bekendere regio.


Nizza D.O.C.G. ‘Cipressi’ 2015
Michele Chiarlo
Piemonte – Italië
(art. 322792)

Rood vlees, konijn of pasta met vlees op het menu? Probeer dan deze robijnrode wijn. In het verfijnde en diepe boeket ontdek je toetsen van rood fruit (rijpe kers, wat framboos) en elegant hout. De intense, krachtige en heel verfijnde smaak trakteert je op rijp fruit, frisheid en een zekere zachtheid. De lange finale is de kers op de taart.


Nizza D.O.C.G. ‘Cipressi’ 2016
Michele Chiarlo
Piemonte – Italië
(art. 392384)

Het boeket verleidt met toetsen van rijp rood fruit (framboos), kriek op alcohol en subtiele aroma’s van de houtrijping. Na een intense en krachtige aanzet keert het rijpe fruit terug in de verfijnde smaak. De mooie zuren in de lange finale zorgen voor een extra verfijnde barbera. Een must bij rood vlees, pasta met vlees, konijn en harde oude kazen.

 

Sorteer op