Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

De goddelijke druif sangiovese

De sangiovese is vandaag niet meer weg te denken als grote Italiaanse druif. De druif is oppermachtig in de Toscaanse wijnbouw, en dankt zijn naam aan de Romeinse god Jupiter. ‘Sangiovese’ is afgeleid van het Latijnse ‘Sanguis Jovis’ of ‘bloed van Jupiter’. De wijnboeren die sangiovese verbouwen vertellen dat de druif tijdens mindere jaargangen een ware hel is; bij uitzonderlijke jaargangen leidt hij dan weer naar de 7de hemel. Zoom in op deze Italiaanse met karakter.      

Terwijl Toscane nu het koninkrijk van de sangiovese is, was hij in het verleden niet meer dan een geadopteerde zoon. De druif is het resultaat van kruising tussen de ciliegiolo, een Toscaanse druif, en de calabrese di montenuovo, die we terugvinden rond Napels. De sangiovese heeft op zijn beurt een reeks subvariëteiten voortgebracht waaronder de sangiovese grosse met grote pitten en de minder vaak voorkomende sangiovese piccolo met kleinere pitten.

Tafel- of plezierwijn

De sangiovese levert wijnen met een half-intense kleur en typische aroma’s van zwarte kers en wilde kruiden. De smaak is vaak elegant met expressieve tannines. De meest eenvoudige van die wijnen komen perfect van pas in de alledaagse keuken, terwijl de meer complexe exemplaren de mooiste momenten van het leven nóg mooier maken.

Wat de sangioveses zo bijzonder maakt is dat ze ingrijpend van smaak kunnen veranderen in de loop der jaren. In zijn jeugd biedt de wijn een mandje van rood fruit (kers, kriek) en zwart fruit (zwarte bes, braambes), vaak aangevuld met kruidige toetsen (vanille). Met de leeftijd komen er tertiaire aroma’s bij in overvloed: subtiele en complexe bostoetsen, accenten van champignon, een dierlijk tintje (vacht), tot zelfs een vleugje truffel.

Hoewel de druif verkrijgbaar is als monocépage (zoals onze La Fuga 2016) wordt de sangiovese vaak geassembleerd met andere Italiaanse of internationale variëteiten. Zo blijven merlot, cabernet en montepulciano (zoals bij onze Boschi Salviati) slimme partners die de hoekjes van de vurige Toscaan kunnen afronden door de fruitige dimensie van de wijn naar voren te brengen.

U hebt het vast al begrepen: de sangiovese is een vurige druif met meerdere facetten, die alle recht heeft om (her)ontdekt te worden. Daarom hebben we voor u een selectie gemaakt om deze grote tussen de groten (nog) beter te begrijpen.

 

Toscana I.G.T. ‘Aleramico Rosso’ 2018
Marchesato degli Aleramici
Toscana – Italië
(art. 392364)

Deze wijn is grotendeels gemaakt van sangiovese, aangevuld met cabernet franc, en heeft 6 maanden gerust op vaten van eik uit Slavonië (Kroatië). Bij de mooie intens rode kleur hoort een neus met rood en zwart fruit, aangevuld met toetsen van hout en kruiden. De smaak is krachtig, met jonge tannines en opnieuw rood fruit. Heerlijk bij kalf, gevogelte en pasta met groenten.


Toscana  I.G.T. ‘Boschi Salviati’ 2013
San Luciano
Toscana – Italië
(art. 322049)

De intens rode kleur van deze assemblage van sangiovese, montepulciano en cabernet sauvignon pakt uit met een krachtige neus, een beetje wild, met kruiden en specerijen, opgetild door een zweem van likeur van rood fruit. De sterk gekruide en ferme smaak ontvouwt een klein wild kantje. Een geschenk bij barbecue, rood vlees, varkensvlees, pasta met vlees, stoofpotjes, pluimwild en harde oude kazen.


Brunello di Montalcino  D.O.C.G. 2016
Tenuta La Fuga – Ambrogio e Giovanni Folonari
Toscana – Italië
(art. 470344)

Achter het robijnrood schuilt een boeket van rood fruit (besjes), bloemetjes, leer en cacao. Wat volgt is de terugkeer van rood fruit in de mond, vergezeld van koffie en kruiden. Een brunello 100 % sangiovese, een en al finesse, die u met verstomming slaat bij kalfsvlees, varkensvlees en harde oude kazen.


Chianti Classico  D.O.C.G. Riserva ‘La Forra’ 2016
Tenuta di Nozzole
Toscana – Italië
(art.322024)

De wijn kleurt helder robijnrood en draagt een boeket met likeur van rood fruit, kreupelhout en een vleugje kruiden. De smaak is elegant, met een terugkeer van de fijne likeur van rood fruit en kruidige toetsen … Wat vraagt kalfsvlees of gevogelte nog meer?

 

Rode Prijzen geldig van 13/9 t.e.m. 4/10/2021, zolang de voorraad strekt.

Ons vakmanschap drink je met verstand


Sorteer op