Een zomer vol sauvignon blanc
Van Frankrijk tot Zuid-Afrika en van de Verenigde Staten tot Nieuw-Zeeland: de sauvignon blanc laat niemand onberoerd. Volstrekt logisch ook, want deze druif levert erg gevarieerde wijnen op afhankelijk van de bodem, het klimaat, de vinificatie maar ook de oogsttijd. Even inzoomen op deze universele verleider dus.
De aroma’s van de sauvignon blanc hangen sterk af van de gekozen oogsttijd. Enkele dagen voor de optimale rijpheid ontwikkelt deze druivensoort aroma’s van buxus, venkel, zelfs groene paprika. Geoogst op het perfecte moment? Dan neemt rijp citrusfruit (pompelmoes) het over, soms aangevuld met knoppen van cassis. Nog enkele dagen later levert de druif een boeket met exotisch fruit op (papaja en meloen), en verliest het een deel van de frisheid in de mond.
Ook de eigenschappen van de bodem spelen een belangrijke rol. Zo doordringen de kalksteenbodems van de Loire de neus van deze sauvignon blancs met delicate rokerige tonen.
Over het algemeen verkiest de sauvignon blanc een langzame rijping in een koel klimaat. Het is dan ook geen toeval dat Sancerre en Pouilly-Fumé vandaag de dag nog steeds overal geprezen worden voor hun sauvignon blanc, mede door de hoge complexiteit. Toch gedijt deze druif ook goed in andere delen van de wereld. Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld weet steeds te verrassen met wijnen die durven afwijken van het klassieke Franse model.
Door het droge en fruitige karakter van deze wijnen wordt de sauvignon blanc vaak gedronken als aperitief. Laat het daar niet stoppen: ze gaat goed samen met vis, schaal- en schelpdieren. Hebben we uw smaakpapillen nieuwsgierig gemaakt? Geslaagd in onze opzet. Om van u een kenner te maken, selecteren we 5 uiteenlopende voorbeelden van deze veelzijdige druif.
L'Enclos de Carbonnieux 2019
A.O.P. Pessac-Léognan
(art. 322001)
Het frisse karakter van deze bleekgele assemblage met 70 % sauvignon blanc en 30 % sémillon uit zich in aroma's van citrusfruit (pompelmoes), rijp wit fruit, appel en subtiele groene kruiden. Het witte fruit en de appel keren terug na een nerveuze en frisse aanzet. Merk ook de grasachtige toets en het mooie evenwicht op. Perfect bij zeevruchten, gerookte vis of slaatjes.
Sutherland Elgin Sauvignon Blanc 2018
Western Cape – Zuid-Afrika
(art. 392233)
Een Zuid-Afrikaanse sauvignon blanc met een fris karakter en een heerlijk exotisch boeket waarin u ook een vegetaal kantje en zuren van citrusfruit (rijpe pompelmoes) ontdekt. De smaak is heel harmonieus en start fruitig, daarna opnieuw exotisch en een beetje vegetaal. Ook de aciditeit van rijpe pompelmoes keert terug. Charmant bij aperitiefhapjes en (pasta met) vis.
Richard Hamilton ‘The Hills’ Sauvignon Blanc 2019
Adelaide Hills – Australië
(art. 392786)
De vrij schitterende lichtgele kleur van deze Australische monocepagewijn kondigt een uitbundig boeket aan. U ruikt witte aalbes, aangevuld met cassis en vlierbessensap. Die laatste twee keren terug in de frisse, krokante en vette smaak. Merk ook een romig kantje en een gerookte toets op. Absolute aanrader bij vis.
Rohe Blind River 2020
Marlborough – Nieuw-Zeeland
(art. 392827)
De schitterende lichtgele kleur is de voorbode van een verleidelijke, frisse en aromatische neus van citroen en zeste van witte pompelmoes. De gastronomische, sappige smaak, heel verfijnd en mooi geconcentreerd wordt aangescherpt door toetsen van citroen en witte pompelmoes. Deze wijn wil niks liever dan zalm, riviervis, scampi’s, sushi, rijst of wit vlees (met een sausje van citrusfruit of passievrucht).
Pouilly-Fumé A.O.P. Domaine Bouchié-Chatellier ‘Les Rochailles Silex’ 2019
(art. 322434)
Een uiterst elegante pouilly-fumé met een mooi fris boeket van rijp geel fruit en exotisch fruit (abrikoos, lychee). U ruikt ook een licht gerookte toets door de bodem vol vuursteen. Een slokje onthult een rijpe smaak vol fruit met een mooie lengte en een uitzonderlijk evenwicht. Onmisbaar bij zeevruchten en (pasta met) vis.
Rode Prijzen geldig van 22/7 t.e.m. 18/8/2021, zolang de voorraad strekt.
Ons vakmanschap drink je met verstand