Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Droge witte wijnen uit Bordeaux: echte outsiders

De droge witte wijnen van Bordeaux, over het algemeen gemaakt van sauvignon blanc, muscadelle en sémillon, vertegenwoordigen amper 7 % van de appellatie. Dat wil zeggen dat zo’n 7.000 ha gewijd zijn aan de productie van witte wijnen met aroma’s van geel fruit, citrusfruit en vegetale toetsen (buxus, bremstruik).

Witte bordeauxs hebben een duidelijk profiel: bij het Atlantische klimaat horen koele westenwinden die ervoor zorgen dat de druiven niet te rijp worden. Dat zou namelijk fataal zijn voor de sauvignons. De techniek van de pelliculaire maceratie, die goed beheerst wordt door de wijnbouwers uit de streek, maakt hen bovendien mooi elegant en geeft hen een aromatische kracht.

Hoewel de sauvignon blanc de meeste assemblages domineert, gebeurt het ook wel eens dat die andere grote witte druif uit Bordeaux, de sémillon, de overhand neemt. Dan wordt vaak de voorkeur gegeven aan een rijping in eiken vaten, zoals in de regio’s Graves en Pessac-Léognan.

Wat hun stijl ook is, de witte wijnen uit Bordeaux kunnen schitteren in heel wat culinaire combinaties: probeer de exemplaren zonder houttoetsen bij een schotel zeevruchten of serveer de flessen met een vleugje hout bij een risotto met paddenstoelen. Laat u zich overtuigen?

Le G de Château Guiraud 2019
A.O.P. Bordeaux
(art. 322687)

De neus met wit fruit, citruszeste, munt en passievrucht, aangevuld met een discrete houttoets, charmeert onmiddellijk de zintuigen. In de mond is deze bordeaux eerst fris en fruitig, dan pittig en vineus, met citrus en appel. Verder is hij breed en lichtzoet met in de finale kruiden van de houtrijping. Een must bij aperitiefhapjes, vis (zalm, gerookte zalm), pasta met groenten, vegetarische gerechten en geiten- of schapenkaas.

Château Beaumont 'Les Pierrières' 2019
A.O.P. Blaye - Côtes de Bordeaux
(art. 322430)

Deze libournais met een schitterende, lichtgele kleur tilt uw gerechten met zeevruchten en vis naar een hoger niveau. In het intense boeket zitten citrusfruit (pompelmoes), subtiele toetsen van buxus en munt. Die worden extra in de verf gezet door een vleugje hout. Daarna ontdekt u een goed droge, fruitige en frisse smaak met wit fruit en opnieuw citrusfruit.

Château La Garde 2017
A.O.P. Pessac-Léognan
(art. 322453)

Vis of wit vlees op het menu? Deze pessac-léognan heeft alles om die naar een hoger niveau te tillen. Achter zijn bleekgele kleur met groene schittering schuilt een neus met gerookt hout, citroen (konfijt), munt en grasachtige toetsen. De aanzet is droog, verfijnd en licht kruidig, vol fruit en frisheid. De finale is aangenaam fris en fruitig.

Château Couhins 2017 Grand Cru Classé
A.O.P. Pessac-Léognan
(art. 322089)

Deze bleekgele 2017 grand cru classé zonder evolutie heeft een boeket van citrusfruit, verse kruiden en buxus, versterkt door frisse exotische toetsen. De frisse, levendige en aangename aanzet met passievrucht, frisse grasachtige toetsen en opnieuw citrusfruit maakt plaats voor een lange en elegante finale.


Ons vakmanschap drink je met verstand
Rode Prijzen geldig van 18/5/2021 t.e.m. 17/6/2021, zolang de voorraad strekt.

Sorteer op

Chateau Beaumont Les Pierrières 2019 75 cl

  Chateau Beaumont Les Pierrières 2019 75 cl

  A.O.P. Blaye - Côtes de Bordeaux

  karton van 6 flessen

  • Land: Frankrijk
  • Druiven: sauvignon blanc, sémillon
  • Alcoholpercentage: 14 % vol

  /fles /fles

  fles(sen)

  Château Couhins 2017 Wit 75 cl

   Château Couhins 2017 Wit 75 cl

   A.O.P. Pessac-Léognan - Grand Cru Classé

   houten kist van 6 flessen

   • Land: Frankrijk
   • Druiven: sauvignon blanc (98 %), sauvignon gris (2 %)
   • Alcoholpercentage: 13,5 % vol

   /fles /fles

   fles(sen)

   Château La Garde 2017 wit 75 cl

    Château La Garde 2017 wit 75 cl

    A.O.P. Pessac-Léognan

    houten kist van 6 flessen

    • Land: Frankrijk
    • Druiven: sauvignon blanc (90 %), sémillon (10 %)
    • Alcoholpercentage: 12,5 % vol

    /fles /fles

    fles(sen)