Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Roussillon: droog, maar met heel wat troeven

In de 6de eeuw voor Christus landden de Phociërs in deze zonovergoten hoek van de wereld en stichtten ze er de bakermat van de Franse wijnbouw. Roussillon dankt zijn naam aan de typische rode kleur van de bodem, die komt van het ijzererts dat er door de Grieken ontgonnen werd. Na de onafhankelijkheid van Algerije raakte de streek, net als Languedoc, verstrikt in de levering van wijnen van slechte kwaliteit aan het Franse leger en de mijnstreken in Noord-Frankrijk. Het resultaat: een slechte reputatie die ze nog lang met zich meedroegen. Gelukkig schudde de wijnstreek die reputatie van zich af dankzij heel wat uitzonderlijke wijnen.

Roussillon is de droogste regio van Frankrijk, en ook de meest zonnige. Tot grote vreugde van de grenache, heer en meester in de streek. Andere lokale druivensoorten zoals mourvèdre en carignan zijn ook alomtegenwoordig en geven de wijnen uit Roussillon hun originaliteit en karakter. Bovendien is het zonder twijfel een van de grootste regio’s ter wereld voor oude wijnstokken.

De wijngaarden op de hellingen, met uiteenlopende oriëntaties, zijn goed voor meer dan 80 % van de wijnbouwoppervlakte. Het resultaat is een grote diversiteit aan hoogtes en bodemsoorten (graniet, beneden schist en kalksteen). Die bieden een verbazingwekkende rijkdom, vooral wat de wijnen betreft. Zo zijn er bijvoorbeeld de natuurlijk zoete wijnen, die wij met plezier aan onze selectie toevoegen.

Volg de gids naar de gemeenten Collioure en Maury, verken de appellatie Roussillon Villages en ontdek de zachte en fluwelige wijnen. Ze zijn perfect voor de zomerse barbecues die voor de deur staan.

Mont d'Estagel 'Côtes d'Agly' 2015
A.O.P. Côtes du Roussillon Villages
(art. 322181)

De donkerrode kleur is de voorbode van een boeket met praliné, fruit- en houttoetsen, toast, garrigue, zoethout, kruiden en een vleugje vanille. En de smaak? Vol karakter! Tegelijkertijd geconcentreerd, levendig, rond en krachtig. Dat alles wordt nog kracht bijgezet door de kruiden in de afdronk. Een wijn uit Roussillon vol charme.

Domaine Augustin 'Adeodat' 2019
A.O.P. Collioure
(art. 470007)

Deze lichtgranaatappelrode collioure is de perfecte chaperon van lamsgebraad, gelakt varkensvlees en een barbecue. In het boeket framboos, aalbes en kirsch, de verfijnde smaak is dan weer elegant en fris.

Château des Jaume 2017
A.O.P. Maury Sec
(art. 392680)

Deze maury verleidt vanaf de eerste slok met zijn complexe en fijne boeket vol klein rood fruit en garrigue en met een vleugje vanille. De smeuïge smaak, met fijne en elegante tannines, moet zeker niet onderdoen. Hij kondigt een mooie kruidige finale aan waarin de zoetheid van de grenache voor lengte zorgt. Heerlijk bij een barbecue of blauwgeaderde kazen.

Rivesaltes Rancio 'Vieille Réserve'
A.O.P. Rivesaltes
(art. 322747)

Dit is een rancio, een natuurlijke zoete rivesaltes die minstens 5 jaar heeft gerijpt en extra geoxideerd is. Hij opent met een rijk boeket van oranjebes, rozijnen, chocolade, frangipane, aangename gerookte toetsen, houttonen en een vleugje tawny-porto. De complexe smaak start met een frisse aanzet, gevolgd door een zacht en elegant middenstuk vol gekonfijt fruit, karamel, rozijnen, bloedsinaasappel, en een bijna droge finale met die typische rancio-toets. Uitstekend als digestief of bij chocolademoelleux.


Ons vakmanschap drink je met verstand
Rode Prijzen geldig van 18/5/2021 t.e.m. 17/6/2021, zolang de voorraad strekt.

Sorteer op