Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Genieten van wijn zonder sulfieten

We willen allemaal evenwichtiger eten en drinken, ook als wijnliefhebber. En die zorg houdt de wijnwereld bezig. Daarom is er tegenwoordig een uitgebreid gamma wijnen zonder toegevoegde sulfieten.

Sulfieten zijn natuurlijke antioxidanten die van nature in een heel kleine hoeveelheid aanwezig zijn in wijn. Bij de vinificatie van wijn wordt meestal nog een beetje sulfiet toegevoegd om ongewenste gisting tegen te gaan en hem te beschermen tijdens het transport. Bovendien bewaart de wijn dan beter.

Bij een klein aantal mensen veroorzaken sulfieten hoofdpijn en misselijkheid. Dat zet wijnmakers aan om ze op een zo verantwoord mogelijke manier te gebruiken.

Twee dingen moeten wel uitgeklaard worden. Ten eerste: sommige wijnen die zonder toegevoegde sulfieten gemaakt zijn, moeten toch de verplichte melding ‘bevat sulfieten’ op het etiket zetten.

Ten tweede: wijnen zonder toegevoegde sulfieten zijn niet automatisch biologische wijnen. Daar gelden andere regels voor. Toch schrijft de regelgeving rond biologische en biodynamische wijnen voor dat de hoeveelheid sulfiet respectievelijk maar 2/3 en ongeveer de helft van de traditionele grenswaarden mag bedragen.

Wat ons het meest interesseert is natuurlijk de kwaliteit van de wijnen. En die wordt steeds beter, dankzij het groeiende inzicht in de chemische mechanismen die bij wijnproductie komen kijken.

Het bewijs? Onze selectie, natuurlijk! Deze vier wijnen bevatten geen toegevoegde sulfieten, maar hebben wel een mooie Rode Prijs.

Château Panet sans sulfites ajoutés 2019
A.O.P. Saint-Emilion
(art. 392927)

Deze saint-émilion verleidt met een diep donkerrode kleur en aroma’s van rijp rood en zwart fruit, confituur en likeur. De volle smaak zit boordevol fruit, bevat vrij soepele tannines en eindigt met een lange finale. Een aanrader bij varkensvlees en stoofpotjes.

Terre d'Estuaire sans sulfites ajoutés 2018
A.O.P. Médoc
(art. 392950)

In het boeket van deze intens rode médoc ligt de nadruk op rood fruit, aangevuld met een lichte kruidigheid. Na een soepele aanzet opnieuw fruit en kruiden, en lichte tannines in de finale. Doet het goed bij gebraad van rood of wit vlees.

Terra Nature 2019
A.O.P. Corbières
(art. 322487)

Deze jonge en intens paarse biowijn pakt uit met een uitbundig boeket. U ruikt gekookt zwart fruit (pruim), kruiden, een toets van peer en zoethout. De smaak komt fluwelig uit de startblokken, met gulle toetsen van zwart fruit (likeur), zoethout, vlierbloesem en een streepje chocolade. Daarna krijgt u elegante, frisse en krachtige toetsen. Past als gegoten bij de barbecue, pasta met vlees of konijn. Het best karafferen voor u hem serveert.

Terra Nature 2019
A.O.P. Corbières
(art. 322031)

Een intens gele kleur en een boeket van rijp geel fruit (perzik, nectarine) en lichte exotische toetsen zetten de toon. Wat volgt is een nog wat gesloten smaak met een soepele aanzet en een rond en fruitig midden. Karaffeer deze wijn en serveer hem bij aperitiefhapjes, (pasta met) vis of vegetarische gerechten.


Ons vakmanschap drink je met verstand
Rode Prijzen geldig van 27/4 t.e.m. 17/5/2021, zolang de voorraad strekt.

Sorteer op